Zdravější smažení v horkovzdušné fritéze
06.07.2022
Smažená jídla patří k těm nejoblíbenějším, avšak jak to tak bývá, zároveň i k nejméně zdravým. Chcete-li si vychutnávat smažené pokrmy, aniž byste se pak museli složitě vypořádávat s cholesterolem, pořiďte si vhodnou fritézu.
Horký vzduch je vysoce efektivní
Již z názvu je asi každému patrné, že horkovzdušná fritéza upravuje potraviny pomocí vzduchu, konkrétně horkého cirkulujícího vzduchu. Díky tomu není nutné používat jakýkoliv olej, abyste dosáhli podobného výsledku jako na pánvi či v klasické fritéze. Rovněž se jedná o mnohem bezpečnější způsob než smažení, respektive fritování. Riziko, že se zde spálíte, je minimální, zatímco prskajícímu oleji se jen tak neubráníte.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Olej není potřeba
Vhodnou fritézou však není myšlena klasika, ve které se frituje v oleji, ale daleko zdravější horkovzdušná varianta. S přepáleným olejem se vám do těla dostane nejen velké množství tuku, ale i dalších zdraví poškozujících látek. Když však začnete používat horkovzdušnou fritézu, tento druh potíží už nebudete muset řešit. Na rozdíl od klasického smažení je úprava pomocí horkého vzduchu zcela neškodná.Ovládání je snadné
U tradičního druhu fritézy stačilo do nalít olej a zvolit vhodnou teplotu. U modernějších horkovzdušných verzí to také není nic hrozného, i když ovládání na některých modelech může vypadat podstatně složitěji. Je to však dáno hlavně možností zvolit si různé programy, které ovšem fritování v mnohém usnadňují. Stačí si jen zvolit vhodný program, vložit do košíku potraviny a zapnout. Moderní horkovzdušná fritéza se už o zbytek postará a jakmile bude jídlo hotové, oznámí vám to zvukovým signálem. U dříve vyrobených fritéz bývalo ovládání čistě analogické, avšak nejnovější typy už většinou disponují kompletně digitálním panelem.K čemu se dá horkovzdušná fritéza použít?
V horkovzdušné fritéze se dají smažit kuřata, hranolky, řízky i zelenina, prostě co hrdlo ráčí. Jídlo zůstane na povrchu křupavé tak jak to máme všichni rádi, ovšem uvnitř bude pěkně měkké a v případě masa i šťavnaté. Jediným negativem tak může být zlatavá barva, které přeci jen v horkovzdušné troubě nelze jen tak docílit. K tomuto účelu stačí potřít povrch potraviny trochou oleje. Pokrm sice už nebude tak zdravý jako bez této úpravy, ale ta troška tuku se dá bez potíží tolerovat.Horký vzduch je vysoce efektivní
Již z názvu je asi každému patrné, že horkovzdušná fritéza upravuje potraviny pomocí vzduchu, konkrétně horkého cirkulujícího vzduchu. Díky tomu není nutné používat jakýkoliv olej, abyste dosáhli podobného výsledku jako na pánvi či v klasické fritéze. Rovněž se jedná o mnohem bezpečnější způsob než smažení, respektive fritování. Riziko, že se zde spálíte, je minimální, zatímco prskajícímu oleji se jen tak neubráníte.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com