Zajímavosti o kešu oříšcích
25.06.2023
Kešu oříšky jsou nejen v českých domácnostech velice oblíbené. Málokdo o nich však ví něco více než jen to, že jsou dobré. Přitom se jedná o plodinu, která je v mnoha ohledech velice zajímavá.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Snižují pocit hladu
Kešu ořechy, zvláště, když se na noc namočí do vody, jsou skvěle stravitelnou pochutinou. Obsahují totiž velké množství vlákniny, která nejenže pozitivně působí na fungování střev, ale zároveň snižuje pocit hladu. Díky tomu pak nemá člověk touhu jíst více než skutečně potřebuje. A to vede zcela logicky k hubnutí.Jsou extrémně zdravé
Na rozdíl od mnoha jiných potravin, které nám více škodí, než pomáhají, patří kešu oříšky do množiny zdravých pochutin. Není se ani čemu divit, jelikož je v nich obsažena celá řada prospěšných látek typu hořčík, draslík, zinek, selen, železo či vitamín K. Díky tomu se konzumace kešu oříšků doporučuje třeba lidem, kteří se musí potýkat s tetanií, případně trpí jinými neurologickými problémy. Kešu také může pomoci ve zlepšení kvality vlasů, nehtů a pokožky.Ne vždy jde o RAW pochutinu
I když se spousta lidí domnívá, že kešu oříšky jsou stoprocentně RAW, není tomu tak. Alespoň ne ve většině případů. Tento plod je totiž chráněn poměrně tlustou a nepoddajnou skořápkou, kterou je nejprve nutné odstranit. A s tím je poměrně dost práce. Samozřejmě, je možné skořápku odstranit i manuálně, nicméně nejde o nic snadného a často se během tohoto procesu člověk poraní. Proto jsou také RAW kešu oříšky tak drahé. Mnohem častěji se však oříšky nejprve tepelně upraví, typicky třeba pražením nebo lázní v horkém oleji, a až následně se už poddajnější skořápka snadněji odstraní.Nedělají se jen na sladko
I když Evropané kešu oříšky připravují hlavně na sladko, v jiných částech světa se z nich běžně vyrábí i slané pokrmy. Dají se použít do omáček, pod maso či s jejich pomocí lze obohatit chuť rýže. Možností použití je opravdu docela dost.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com