Vychutnejte si šálek lahodného čaje
19.08.2020
Tento nápoj provází většinu z nás každý den. Vychutnat si můžeme různé druhy i odrůdy čaje. Připravujeme si jej doma nebo na něj zajdeme do některé z čajoven.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
Něco málo z historie čaje
Pravlastí čaje je považována starobylá Čína. Zpočátku byl tento nápoj používán pouze k léčebným účelům, teprve později se rozšířilo jeho popíjení coby lahodného nápoje. Velmi dlouho byla jeho konzumace záležitostí pouze na čínském dvoře. První zmínky o čaji mimo Čínu byly nalezeny z počátku 9. století. Nejprve se používaly pouze rostliny volně rostoucí, teprve až v Japonsku začali s jeho cíleným pěstováním. Tato činnost se později rozšířila i do Tibetu. První zmínky o čaji na evropském kontinentu se dochovaly ze záznamů z poloviny 17. století, kdy se čajové lístky dostaly do Anglie.Základní rozdělení čajů
Základní druhy čajů, jež se vyrábějí z listů čajovníků, jsou černý, zelený, bílý a oolong (polozelený). Rozdělení do jednotlivých skupin určuje způsob, jímž se zpracovávají čajové lístky. Jedná se především o oxidaci, fermentaci a dosušování.• Černý čaj
Jedná se o druh fermentovaný. Sklizené čajové lístky se suší rozprostřené na dřevěných stojanech do odpaření poloviny vlhkosti. Následně se rolují, čímž se narušuje buněčná struktura a mohou se dokonale uvolnit enzymy ovlivňující fermentaci. Do rozsáhlé skupiny patří nejvíce používané druhy, což jsou Ceylonský čaj a Assan.• Zelený čaj
Je to nefermentovaný čaj. Fermentaci brání ošetřování lístků, které se děje při velmi vysoké teplotě. Používají se dvě metody – suché teplo, které zajistí přehazování čajových lístků nad ohněm ve velké pánvi. Druhou možností je pak vlhké teplo, které vzniká napařování listů nad vodou. Tato varianta je typická pro čajové směsi sencha a matcha. Následně se listy rolují.• Bílý čaj
Jedná se o druh čaje, který se zpracovává nejméně. Nejkvalitnější bílé čaje se připravují pouze z listových pupenů sbírajících se na jaře, ve velmi krátkém časovém úseku.• Oolong
Tento druh čaje prochází fermentací pouze částečně. Je to čaj, který je něco mezi černým a zeleným druhem čaje. Obsahuje pouze malé množství kofeinu.Kam vyrazit v Praze na dobrý šálek čaje?
Kvalitní čaje a jejich dokonalou přípravu nabízejí čajovny, jež se na tento lahodný nápoj specializují. Třeba na Václavské náměstí můžete zavítat do Dobré čajovny. Na Praze 2 je zase Čajovna u Džoudyho. Nedaleko Muzea Lega se nachází čajovna U Zlatého Kohouta.Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com