• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Víte, jakou kávu si máte objednat?

27.09.2020

Názvů a druhů kávy je velké množství. Ne každý se v ní však vyzná. Pokud si úplně nejste jisti tím, jakou kávu si máte objednat, podívejte se na přehled těch nejzákladnějších názvů. Snad vám alespoň trochu pomůže při výběru takové kávy, na které si opravdu pochutnáte.

Jakou kávu je libo?

V každém městě můžete zavítat do nějaké té cukrárny či kavárny, kde vám připraví lahodnou kávu. Jaké dáváte přednost? Podívejte se na některé tipy.

Espresso

Někdy se také setkáte s názvem presso nebo piccolo, což je název nesprávný. Jedná se o nejzákladnější druh kávy. Můžete si pochutnat na skutečné chuti kávy. Dostanete kávu o objemu 30 ml. Espresso doppio je dvojitá dávka. Pokud máte rádi velký hrnek kávy, tak si espresso rozhodně neobjednávejte. Jestliže si budete objednávat kávu v italské kavárně, stačí požádat o caffé a buˇˇdt si jisti, že dostanete šálek skvělé kávy.

Espresso má několik variant. Jednou z nich je lungo, které je doplněné horkou vodou 1:1. Další je pak americano, to se doplňuje v poměru 1:5. Pokud máte rádi kávu s mlékem, můžete si objednat cappuccino s mléčnou pěnou. To se připravuje z našlehaného horkého mléka a espressa. Více kávy pak obsahuje caffé latte.

Ristretto

Jedná se o menší espresso. Nabízí však sladší a kyselejší chuť a není tak hořké.

Au Lait

Dostanete kávu s mlékem, která se připravuje nejen z espressa, ale také z kávy filtrované.

Flat white

Obsahuje větší množství kávy a malé množství mléka. V současné době je velmi oblíbeným druhem.

Mocha

Někdy se setkáme s pojmem mochaccino. Jedná se o kávu s mlékem ochucenou čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem.

Káva vídeňská

Pro její přípravu se používá prodloužené espresso, jež se ozdobí lžící pravé šlehačky, nikoli té ze spreje.

Káva irská

Jedná se o nápoj, který se připravuje z kávy filtrované nebo espressa, doplněný o malé množství kvalitní irské whiskey, ozdobený vyšlehanou smetanou v tekutější konzistenci.

Frappe

Skvělé osvěžení vhodné pro parné letní období. Pro přípravu se využívá espresso, cukr, led a mléko. Všechny ingredience se promíchají v šejku tak, aby vznikla déle držící pěna. Komu vadí, že je káva hodně sladká, může si objednat Cold Brew.

Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články