Víte, jak souvisí carving s gastronomií?
01.10.2020
Pokud je řeč o carvingu souvisejícím s gastronomií, pak se jedná o kuchařskou techniku zaměřující se na dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny. Kuchaři využívají nejen různé druhy ovoce a zeleniny, ale mnohdy i některé druhy sýrů a někteří dokonce i čokoládu. Pod jejich šikovnýma rukama tak vznikají nádherné ornamenty a tvary. Jednotlivé kousky, které při carvingu používají, loupou, oškrabují, krájí, vykrajují nebo vydlabávají.
U nás se toto gastronomické umění rozvíjí až v několika posledních letech. První zmínky o tomto způsobu zdobení se však objevují již v 7. století a to z oblasti východní Asie. Za průkopníka je považováno Thajsko, někde se však objevují zmínky i o Japonsku. Takto zdobené kousky se postupně staly součástí slavnostně prostřené tabule také v Koreji nebo Číně.
Začátečníci nejčastěji využívají jablko nebo bramboru. Jsou poddajnější a začínající mistři se na nich snáze naučí pracovat se speciálními noži. Mezi další plody pak patří různé druhy melounů a dýní. Využívají se však také papája, mango, větší kusy zázvoru, mrkev, okurka, avokádo, červená řepa, bílá ředkev a dokonce i kokos.
Mezi oblíbené plody patří melouny. Jednak poskytují větší plochu a také díky většímu množství vrstev mohou vzniknout ornamenty nádherně zbarvené. Čím je řez veden hlouběji, mění se zelená barva na bílou a později i červenou.
Pro výrobu nádherných ornamentů, nebo dokonce nápisů, se využívají různé druhy speciálních nožů a nožíků, které musejí být pružné a dokonale ostré, škrabky, dlátka různých velikostí a vroubení nebo loupače. Ideálně pokud jsou vyrobeny z nerez oceli, která zeleninu během práce neobarví, u obyčejné oceli se to stát může. Pořídit si je můžete samostatně nebo v profesionálních sadách.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
Historie carvingu
U nás se toto gastronomické umění rozvíjí až v několika posledních letech. První zmínky o tomto způsobu zdobení se však objevují již v 7. století a to z oblasti východní Asie. Za průkopníka je považováno Thajsko, někde se však objevují zmínky i o Japonsku. Takto zdobené kousky se postupně staly součástí slavnostně prostřené tabule také v Koreji nebo Číně.
Ovoce nebo zelenina?
Začátečníci nejčastěji využívají jablko nebo bramboru. Jsou poddajnější a začínající mistři se na nich snáze naučí pracovat se speciálními noži. Mezi další plody pak patří různé druhy melounů a dýní. Využívají se však také papája, mango, větší kusy zázvoru, mrkev, okurka, avokádo, červená řepa, bílá ředkev a dokonce i kokos.Mezi oblíbené plody patří melouny. Jednak poskytují větší plochu a také díky většímu množství vrstev mohou vzniknout ornamenty nádherně zbarvené. Čím je řez veden hlouběji, mění se zelená barva na bílou a později i červenou.
Nástroje a pomůcky vhodné pro úpravu
Pro výrobu nádherných ornamentů, nebo dokonce nápisů, se využívají různé druhy speciálních nožů a nožíků, které musejí být pružné a dokonale ostré, škrabky, dlátka různých velikostí a vroubení nebo loupače. Ideálně pokud jsou vyrobeny z nerez oceli, která zeleninu během práce neobarví, u obyčejné oceli se to stát může. Pořídit si je můžete samostatně nebo v profesionálních sadách.Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com