• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Vepřové kotlety v citronově-kaparové omáčce

17.10.2020

Složení

4 vykostěné vepřové kotlety
sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
½ lžičky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce másla
1 malá šalotka
2 stroužky česneku
2 lžičky hladké mouky
1 šálek suchého bílého vína
1 ½ šálky kuřecího vývaru
2 lžíce kapary
2 lžíce mleté ​​čerstvé petrželky a další na ozdobu
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry a 2 lžíce šťávy

Čas vaření: 35min.

Příprava

1. Kotlety osušte papírovými ručníky a dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Nalijte olivový olej do velké pánve a zahřejte, dokud se olej nezačne třpytit.

2. Přidejte kotlety a opékejte z každé strany asi 5 minut. Kotlety přeneste na talíř a přikryjte, aby byly teplé.

3. Vylijte tuk z pánve a poté v něm na středním ohni rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte šalotku a česnek a restujte, dokud lehce nezměknou, případně snižte teplotu, je-li to nutné, asi 1 minutu. Posypte moukou a za míchání vařte cca 2 minuty. Nalijte víno a kuřecí vývar, zvyšte teplotu na vysokou teplotu a přiveďte tekutiny k varu, seškrábnutím hnědých kousků na dně pánve. Snižte teplotu na střední a vařte odkryté, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, 7 až 10 minut.

4. Poté přidejte kapary, petržel, citronovou kůru a šťávu (kdo má rád může přidat pálivou omáčku podle chuti) a dusíme 1 až 2 minuty. Vmíchejte zbývající 2 lžíce másla, dokud se nerozpustí a omáčka nebude vypadat hladce. Vložte vepřové kotlety do omáčky a nechte je několik minut zahřát. Podávejte a každou vepřovou kotletu podle chuti přelijte omáčkou. Ozdobte čerstvou petrželkou.

Bon appetit





Témata