• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Světově proslulé polévky

26.09.2020

S příchodem podzimu se pomalu, ale jistě také začíná měnit i náš jídelníček. V teplém letním počasí převládaly pokrmy spíše lehčího rázu. Mezi vyhledávané patřily různé varianty lehkých salátů, ať už zeleninových, luštěninových nebo těstovinových. S přibývajícími chladnými dny a plískanicemi začínáme však vyhledávat pokrmy, které nás zasytí i zahřejí, mezi takové patří i polévky.

Proslulé polévky gurmánské Francie

Francie je země zaslíbená gurmánům. Proslula nejen svými lahodnými víny a sýrem, ale také celou řadou pokrmů, polévky nevyjímaje. Mezi ty nejvíce známé patří pravá francouzská cibulačka a samozřejmě bouillabaissa.

Oblíbená cibulačka

Základ tvoří, jak jinak, cibule. Dalšími surovinami pak jsou silný masový vývar, může být jak hovězí, tak i kuřecí a přidávají se také další ingredience. Mezi ty nejčastější patří žampiony, smetana, tvrdý sýr, uzenina nebo osmažené kousky pečiva.

Gurmánská bouillabaisse

Její domovinou je přístavní město Marseille. Od ostatních rybích polévek se liší především provensálskými bylinkami, které jsou její neodmyslitelnou součástí. Tradiční polévka musí obsahovat alespoň tři duhy ryb, korýše a zeleninu ( pórek, cibule, celer, rajčata a brambory).

Celoroční italská minestrone

Jedná se o hustou polévku plnou zeleniny. Její složení není striktně dáno, neboť se používá zelenina, která je v daném období nejsnáze dostupná. Mezi nejčastějšími ingrediencemi pak nalezneme rajčata, fazole, mrkev, celer a cibuli.V některých regionech se ještě přidávají rýže nebo těstoviny.

Phở nejen na snídani

Tradiční vietnamská polévka, která se servíruje nejčastěji na snídani, ale můžete si ji objednat i kdykoli během dne. Vychutnat si ji lze v několika různých obměnách. Může to být polévka hovězí, kuřecí, rybí, s krevetami nebo také varianta vegetariánská. Tradiční polévka se připravuje z vývaru hovězího, se širokými rýžovými nudlemi, kousky masa a jarní cibulkou. Dochucuje se nejčastěji čerstvými bylinkami – koriandr, máta nebo vietnamská bazalka.

Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články