Sušené maso je nejen chutné, ale i plné energie
20.09.2024
Hodnotné jídlo může mít celou řadu podob, ovšem ne všechny jsou kvalitní. Sušené maso se do této kategorie ale neřadí. Naopak, jedná se o výbornou pochutinu, jež zvládne tělu dodat celou řadu hodnotných živin i energii.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Historie
Sušené maso není žádná novinka, právě naopak. Tento druh potravin známe již od starověku, kdy se maso běžně konzervovalo nasolováním a sušením. Díky tomu dlouho vydrželo. Dávní Egypťané či Římané totiž neměli ledničky. Maso však sušili i mimoevropské kultury, například Číňani, Indové nebo američtí indiáni. Sušené maso se dnes dá koupit v mnoha variantách. Největší popularitě se v současné době těší jerky, které je typické hlavně pro severní Ameriku. Původ tohoto typu sušeného masa však nepochází z nového světa. Prapůvodně jerky vyráběli španělští námořnici na svých lodích tak, že nechali plátky masa usychat na slunci.Malé, ale vydatné
I když na první dobrou nevypadá plátek sušeného masa jako nic extra hodnotného, opak je pravdou. I jedna porce obsahuje zhruba 1/5 celkového množství bílkovin, jež by měl člověk během dne zkonzumovat. Bílkoviny jsou pro správné fungování organismu naprosto stěžejní. Podílí se totiž na odbourávání tuků, jsou zásadní při snižování krevního tlaku a také bez nich není možný svalový růst.Druhy mas
Usušit se dá prakticky jakékoliv maso. Standardně se k tomu používají hlavně masa vepřová, hovězí nebo kuřecí. Kdo však má trochu mlsnější jazýček a není pro něj problém si trochu připlatit, ten dost možná ocení i sušená masa ze pštrosa, jelena nebo i klokana. Koupit se dají i druhy z ryb a kdo maso vůbec nemusí, může sáhnout po veganské alternativě ze sóji.Poptávka
Sušené maso je už i na českém trhu docela zavedenou komoditou. Největší poptávka je hlavně ze strany sportovců, řidičů kamionů nebo třeba milovníků turistiky. Sušené maso totiž dokáže tělu dodat i v rámci malé porce velké množství živin a energie.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com