Sommelier – povolání, které se často stává i koníčkem
16.11.2020
Se sommeliérem se u nás velmi často setkáme v restauraci, vinném sklípku či vinárně a to v případě, že si chceme nechat doporučit nějaké dobré víno nebo víno takové, které se hodí k objednanému pokrmu. Jedná se o odborníka – specialistu především na víno, ale i další druhy nápojů.
Jak již bylo řečeno výše, jedná se o odborníka nejen přes víno, ale i další nápoje. Musí však mít přehled i o jídelníčku, neboť jeho úkolem je doporučit víno vhodné k různým druhům pokrmů. Mezi jeho další úkoly pak patří objednávání, skladování a také prodej vína, péče o vinný sklep, návrh nápojového lístku. Velmi důležitým úkolem je i péče o hosty. Mezi jeho předpoklady patří též dobrá komunikace, neboť musí návštěvníkům vysvětlit, jasným a srozumitelným způsobem, jaký druh vína se pro ně v dané chvíli hodí a proč.
Pokud se sommeliér dokonale vyzná ve své práci, zvyšuje tak prestiž místa, v němž pracuje. Toto povolání, stejně i jako řada dalších, vyžaduje stálé sledování nových trendů a sebevzdělávání. Jen tak může vždy doporučit to nejvhodnější. K těmto účelům využívá různých druhů školení a kurzů, na nichž se může s novými trendy obeznámit. Tato školení a kurzy nabízí například Asociace sommeliérů nebo Národní vinařské centrum. Každý kvalifikovaný sommelier disponuje Certifikátem sommeliera.
Pokud si chcete pochutnat na kvalitním vínu, zajděte si do některé z vinoték. Jedná se o prodejny, které se specializují na víno. To si zde můžete nejen koupit, ale také si zde můžete posedět u sklenky vína. Kromě toho se zde dozvíte i celou řadu zajímavostí souvisejících s vínem. Vinný sklípek slouží nejen pro skladování, ale také degustaci vína.
Jestliže zavítáte na Vinohrady, můžete si dát skleničku kvalitního vína ve vinotéce Noelka. Na náměstí Jiřího z Poděbrad je to Le Caveau. Jedná se o spojení vinotéky, kavárny a pekárny. Pokud vyrazíte do Tróji, můžete navštívit Trojský sklep.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
Kdo je vlastně sommelier a co má všechno na starost?
Jak již bylo řečeno výše, jedná se o odborníka nejen přes víno, ale i další nápoje. Musí však mít přehled i o jídelníčku, neboť jeho úkolem je doporučit víno vhodné k různým druhům pokrmů. Mezi jeho další úkoly pak patří objednávání, skladování a také prodej vína, péče o vinný sklep, návrh nápojového lístku. Velmi důležitým úkolem je i péče o hosty. Mezi jeho předpoklady patří též dobrá komunikace, neboť musí návštěvníkům vysvětlit, jasným a srozumitelným způsobem, jaký druh vína se pro ně v dané chvíli hodí a proč.Pokud se sommeliér dokonale vyzná ve své práci, zvyšuje tak prestiž místa, v němž pracuje. Toto povolání, stejně i jako řada dalších, vyžaduje stálé sledování nových trendů a sebevzdělávání. Jen tak může vždy doporučit to nejvhodnější. K těmto účelům využívá různých druhů školení a kurzů, na nichž se může s novými trendy obeznámit. Tato školení a kurzy nabízí například Asociace sommeliérů nebo Národní vinařské centrum. Každý kvalifikovaný sommelier disponuje Certifikátem sommeliera.
Vinotéky a vinné sklípky v Praze
Pokud si chcete pochutnat na kvalitním vínu, zajděte si do některé z vinoték. Jedná se o prodejny, které se specializují na víno. To si zde můžete nejen koupit, ale také si zde můžete posedět u sklenky vína. Kromě toho se zde dozvíte i celou řadu zajímavostí souvisejících s vínem. Vinný sklípek slouží nejen pro skladování, ale také degustaci vína.Jestliže zavítáte na Vinohrady, můžete si dát skleničku kvalitního vína ve vinotéce Noelka. Na náměstí Jiřího z Poděbrad je to Le Caveau. Jedná se o spojení vinotéky, kavárny a pekárny. Pokud vyrazíte do Tróji, můžete navštívit Trojský sklep.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com