Řecká kuchyně láká na celou řadu lahodných pokrmů
04.10.2020
Řecké pokrmy patří do rodiny středozemní kuchyně, která pro přípravu pokrmů využívá především čerstvé ingredience, zeleninu, olivový olej a bylinky. Přestože některé z jejích pokrmů jsou jednoduché, jsou velmi chutné a navíc prospívají našemu zdraví.
Mezi základní suroviny pro přípravu klasických řeckých pokrmů patří zelenina – především rajčata, cibule, česnek, cukety, olivy nebo artyčoky, maso – nejčastěji se jedná o grilované skopové, jehněčí nebo drůbeží a samozřejmě ryby, kozí a ovčí sýry, olivový olej a čerstvé bylinky. Typickými zástupci jsou oregano, máta, tymián, rozmarýn, petrželová nať nebo muškát. Chybět nesmí ani luštěniny. K pokrmům se velmi často přidávají různé druhy chleba.
Jídelníček však závisí na jednotlivých regionech a surovinách, které jsou v dané oblasti snadněji dostupné. V oblastech hornatých a lesnatých se velmi často na talíři objevuje zvěřina. V místech u pobřeží se zase setkáme s rybím masem a plody moře. K typickým řeckým pokrmům se řadí gyros, tzatziki, jogurt, pita nebo třeba moussaka.
Pokud zavítáte do Řecka, rozhodně musíte některé z místních specialit ochutnat. Podívejte se na některé tipy. Gyros je obdoba kebabu, ale podává se v placce zvané pita. Pro jeho přípravu se používá především grilované skopové nebo vepřové maso, které se doplňuje čerstvou zeleninou a omáčkou tzatziki (směs strouhané okurky, jogurtu, česneku a soli). Moussaka je vrstvená směs mletého masa, lilků a brambor zapékaná v troubě. Z mletého masa se připravují také keftedes. Jedná se o kořeněné masové kuličky, které se smaží v oleji.Obdobou našeho špízu jsou souvlaki. Na stole nesmí chybět ani řecký salát - choriatiki salata. Připravuje se z čerstvé zeleniny a sýra feta. Na své si přijdou i milovníci sladkého. Velmi oblíbená je chalva. Jedná se o moučník připravovaný z mouky, pasty ze semínek sezamu, oleje, ořechů a medu. Z listového těsta, medu a ořechů se pak připravuje baklava.
Na řeckých specialitách si můžete pochutnat třeba v restauraci Kavala - Greek Restaurant na Praze 5. Pokud zavítáte na Žižkov, můžete navštívit Tavernu Olympos.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
Základní suroviny
Mezi základní suroviny pro přípravu klasických řeckých pokrmů patří zelenina – především rajčata, cibule, česnek, cukety, olivy nebo artyčoky, maso – nejčastěji se jedná o grilované skopové, jehněčí nebo drůbeží a samozřejmě ryby, kozí a ovčí sýry, olivový olej a čerstvé bylinky. Typickými zástupci jsou oregano, máta, tymián, rozmarýn, petrželová nať nebo muškát. Chybět nesmí ani luštěniny. K pokrmům se velmi často přidávají různé druhy chleba.Jídelníček však závisí na jednotlivých regionech a surovinách, které jsou v dané oblasti snadněji dostupné. V oblastech hornatých a lesnatých se velmi často na talíři objevuje zvěřina. V místech u pobřeží se zase setkáme s rybím masem a plody moře. K typickým řeckým pokrmům se řadí gyros, tzatziki, jogurt, pita nebo třeba moussaka.
Rozhodně ochutnejte
Pokud zavítáte do Řecka, rozhodně musíte některé z místních specialit ochutnat. Podívejte se na některé tipy. Gyros je obdoba kebabu, ale podává se v placce zvané pita. Pro jeho přípravu se používá především grilované skopové nebo vepřové maso, které se doplňuje čerstvou zeleninou a omáčkou tzatziki (směs strouhané okurky, jogurtu, česneku a soli). Moussaka je vrstvená směs mletého masa, lilků a brambor zapékaná v troubě. Z mletého masa se připravují také keftedes. Jedná se o kořeněné masové kuličky, které se smaží v oleji.Obdobou našeho špízu jsou souvlaki. Na stole nesmí chybět ani řecký salát - choriatiki salata. Připravuje se z čerstvé zeleniny a sýra feta. Na své si přijdou i milovníci sladkého. Velmi oblíbená je chalva. Jedná se o moučník připravovaný z mouky, pasty ze semínek sezamu, oleje, ořechů a medu. Z listového těsta, medu a ořechů se pak připravuje baklava.Na řeckých specialitách si můžete pochutnat třeba v restauraci Kavala - Greek Restaurant na Praze 5. Pokud zavítáte na Žižkov, můžete navštívit Tavernu Olympos.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com