• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Proč se nevyhýbat olivovému oleji?

04.03.2024

Olivový olej není pouze základní surovinou ve středomořské kuchyni, ale stále více se využívá i v českých domácnostech. Na rozdíl od slunečnicového oleje se však dá používat velmi dobře i na jiné věci než na smažení.

Jaké druhy olivového oleje se dají běžně koupit?

Neexistuje pouze jeden jediný druh olivového oleje. Zákazník si dnes může vybírat z více možností.

Extra panenský
Kdo nemá příliš hluboko do kapsy a chce vařit z toho nejlepšího, neměl by mu doma chybět extra panenský olivový olej. Ten se lisuje za studena a obsahuje velké množství volných mastných kyselin, jež jsou pro naše zdraví velmi důležité.

Panenský
I panenský olivový olej se lisuje za studena. Je v něm však obsaženo mnohem méně volných mastných kyselin. Důvodem je použití horších oliv. Při výrobě panenského olivového oleje se totiž využívají převážně nahnilé či jinak zdeformované plody. Výsledný produkt je však stále poměrně kvalitní.

Nepanenský
Tyto olivové oleje už za moc nestojí. K jejich výrobě se používají zbytky plodů pocházející z lisování. Tento druh olejů vzniká za pomocí rozličných chemických rozpouštědel. Z těchto důvodů neobsahují takřka žádné prospěšné látky. Ani chuť, potažmo aroma nejsou ideální.

Pro studenou i teplou kuchyni

Díky skvělé chuti, aromatu i zdravotním benefitům se olivový olej doporučuje používat hlavně ve studené kuchyni. Tam může fungovat jako samostatná či ochucená zálivka do salátů. S dobře zvoleným kořením se dá olivový dobrý olivový olej použít třeba i jako marináda na maso. I když si mnoho lidí myslí, že není možné na olivovém oleji relevantně smažit, opak je pravdou. Je ovšem nutné použít extra panenský druh, který je vhodný i pro smažení lehce nad 200° C.

V tomto ohledu je na tom mnohem lépe než konkurence ve formě řepkového či slunečnicového oleje. Tyto oleje jsou však na druhou stranu mnohem levnější.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články