Proč ochutnat Buddha bowl?
12.09.2020
Buddha bowl je barevná miska obsahující různé druhy potravin, které našemu tělu nabízejí prospěšné živiny, vitamíny a minerály a kromě toho náramně dobře chutnají. Rozhodně stojí za to ji vyzkoušet. Její příprava není náročná ani časově, ani finančně.
Je to vlastně talíř toho, co běžně naleznete doma, ve skutečnosti však dokonale vyvážený a pokaždé úplně s jiným složením. Záleží jen na vás, co si do něj připravíte. Jeho název souvisí s Buddhou, teorie vzniku se však trochu různí. Někdo říká, že miska připomíná Buddhovo kulaté břicho, další zase, že toto jídlo vzniklo tak, že Buddha měl během svých cest s sebou misku, do níž mu lidé vždy dali něco ze svých stolů, každý něco jiného. V Buddha bowl se tedy může objevit téměř cokoli.
Pokud chcete, aby byla vyvážená, měla by obsahovat pět základních potravin – obiloviny, zeleninu syrovou a tepelně upravenou, bílkoviny a zdravé tuky. Výběr jednotlivých zástupců je dosti široký. Nechte se inspirovat těmito tipy.
Obiloviny
Zde můžete využít rýži, kuskus, quinou, pohanku, jáhly, bulgur, ale klidně i nudle – rýžové nebo pohankové. Vhodné jsou také celozrnné těstoviny.
Zelenina
V misce by se měla objevit jak čerstvá, tak i tepelně zpracovaná. Jako čerstvou lze využít především zeleninu listovou (špenát, polníček, rukolu, kapustu, řeřichu, hlávkový salát), rajčata, papriky, ředkvičky, celer řapíkatý nebo jarní cibulku.
Pro tepelnou úpravu vařením v páře je vhodná brokolice, květák nebo mrkev. Zeleninu však můžete i orestovat nebo ogrilovat. Pro tento způsob úpravy jsou vhodné mrkev, dýně, cuketa, lilek, řepa, kukuřice nebo fazolové lusky.
Bílkoviny
Ty naleznete v mase (především losos nebo maso málo tučné, ideálně kuřecí či rybí). Lze je však doplnit i z příloh bezmasých. Pro tento případ použijte fazole, cizrnu, falafel, čočku, sójové boby, tofu, tempeh nebo seitan. Bílkoviny obsahují i vejce.
Zdravé tuky
Ty nabízí oleje - především avokádový, dýňový, rýžový nebo slunečnicový. Kromě toho je pak nalezneme i v semínkách, která lze použít na dochucení.
Dochucení
Mohou to být již výše zmiňovaná semínka, různé druhy guacamole nebo pesta, sojová omáčka, zálivky nebo některé druhy koření – kari, kmín, bazalka, oregano, česnek. Volte takové druhy, aby odpovídaly celkovému složení misky.
Tak co, necháte se inspirovat a vyzkoušíte? Základ máte a fantazii se meze nekladou.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
O co se jedná?
Je to vlastně talíř toho, co běžně naleznete doma, ve skutečnosti však dokonale vyvážený a pokaždé úplně s jiným složením. Záleží jen na vás, co si do něj připravíte. Jeho název souvisí s Buddhou, teorie vzniku se však trochu různí. Někdo říká, že miska připomíná Buddhovo kulaté břicho, další zase, že toto jídlo vzniklo tak, že Buddha měl během svých cest s sebou misku, do níž mu lidé vždy dali něco ze svých stolů, každý něco jiného. V Buddha bowl se tedy může objevit téměř cokoli.
Vhodné složení Buddha bowl
Pokud chcete, aby byla vyvážená, měla by obsahovat pět základních potravin – obiloviny, zeleninu syrovou a tepelně upravenou, bílkoviny a zdravé tuky. Výběr jednotlivých zástupců je dosti široký. Nechte se inspirovat těmito tipy.Obiloviny
Zde můžete využít rýži, kuskus, quinou, pohanku, jáhly, bulgur, ale klidně i nudle – rýžové nebo pohankové. Vhodné jsou také celozrnné těstoviny.
Zelenina
V misce by se měla objevit jak čerstvá, tak i tepelně zpracovaná. Jako čerstvou lze využít především zeleninu listovou (špenát, polníček, rukolu, kapustu, řeřichu, hlávkový salát), rajčata, papriky, ředkvičky, celer řapíkatý nebo jarní cibulku.
Pro tepelnou úpravu vařením v páře je vhodná brokolice, květák nebo mrkev. Zeleninu však můžete i orestovat nebo ogrilovat. Pro tento způsob úpravy jsou vhodné mrkev, dýně, cuketa, lilek, řepa, kukuřice nebo fazolové lusky.
Bílkoviny
Ty naleznete v mase (především losos nebo maso málo tučné, ideálně kuřecí či rybí). Lze je však doplnit i z příloh bezmasých. Pro tento případ použijte fazole, cizrnu, falafel, čočku, sójové boby, tofu, tempeh nebo seitan. Bílkoviny obsahují i vejce.
Zdravé tuky
Ty nabízí oleje - především avokádový, dýňový, rýžový nebo slunečnicový. Kromě toho je pak nalezneme i v semínkách, která lze použít na dochucení.
Dochucení
Mohou to být již výše zmiňovaná semínka, různé druhy guacamole nebo pesta, sojová omáčka, zálivky nebo některé druhy koření – kari, kmín, bazalka, oregano, česnek. Volte takové druhy, aby odpovídaly celkovému složení misky.
Tak co, necháte se inspirovat a vyzkoušíte? Základ máte a fantazii se meze nekladou.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com