• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Pražský trdelník se zmrzlinou? Pochoutka známá po celém světě

26.05.2020

Slavná kalorická bomba, kterou dnes lze najít skoro na každém rohu Prahy. Můžete si ji vychutnat s různými příchutěmi, jako je skořice, vanilka, oříšky nebo kakao. Odkud se vlastně ale tahle sladká pochutina vzala, a kam sahají kořeny její historie?

Česká záležitost? Ani náhodou

Spousta turistů, ať už ze zahraničí nebo i z Česka, mají za to, že na vyhlášeném trdelníku má zásluhu Česko, protože ať se podíváme na jakýkoliv stánek, stojí tam „staročeský trdelník“. Bohužel tomu tak není. Historie trdelníku sahá až do Sedmihradska, které se rozkládalo na území dnešního Rumunska. Toto území známé i jako Transylvánie bylo kdysi dobyto Maďary, a proto zásluhy za pečení trdelníku údajně spadají právě Maďarům.
V Maďarsku se dokonce považuje za národní symbol pod názvem Kürtős kalács (v překladu komínový koláč).

Dutá kremrole nebo podoba amerického donutu?

Turisté si trdelník přirovnávají k jiným pochutinám, jako je například americký donut, ačkoliv ve skutečnosti tam podobností moc není. Vypadá spíše jako velká dutá kremrole bez náplně. Dělá se z kynutého těsta, které se v rozválených pruzích navine na dřevěný válec o průměru 8 – 10 cm, kterému se přezdívá trdlo, a peče se v přímém žáru dřevěného uhlí. Při jeho pečení se otáčí, potírá se mlékem až do doby, než získá krásnou zlatočervenou barvu. Poté se z válce opatrně stáhne, aby se neporušil tvar, a sladká pochoutka se může dle výběru obalit ve skořici, kakau, cukru nebo oříšků.

Trdelník a jeho působení dnes

Jak už víme, trdelník není českou záležitostí. Praha mu však dodala své kouzlo. Jeden z prodejců ho začal plnit zmrzlinou s různými příchutěmi, nugátem nebo ovocem se šlehačkou. Nejlepší kombinace je prý smíchat všechny tyto tři varianty naráz, a vznikne tak mnohonásobně větší kalorická bomba. Doplňuje se také například různými barevnými posypkami nebo topingy.

Vendula
Foto: www.pixabay.com
 


Témata




Zařazeno v kategorii

Články