Pampeliška a možnosti jejího využití
27.04.2024
Pampeliška není mezi širokou veřejností vnímána zrovna extra pozitivně. Hodně lidí na ni pohlíží spíše jako na nežádoucí plevel, což je samozřejmě špatně. Pampeliška je vysoce užitečná rostlina, která mnohé dokáže překvapit svými léčivými vlastnostmi.
Vzniklý „vývar“ se musí přecedit přes plátno a dát hřát na mírném ohni. Jakmile vývar začne být teplý, přidá se cukr a pampeliškový vývar se nechá ještě pár hodin vařit, dokud směs nezhoustne a nevznikne z ní pampeliškový med. Ten by se měl skladovat v chladu, ideálně ve spižírně.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Jsou jedlé
I když to tak na první pohled nemusí vypadat, pampelišky jsou jedlé. Běžně se totiž dávají třeba do salátů. Hlavním důvodem, proč je vůbec sbírat, je však výroba medu.Pampeliškový med sice nemá tak zázračné schopnosti jako včelí konkurence, nicméně pořád se jedná o velmi zdravou, a hlavně docela levnou záležitost.Pampeliškový med
K výrobě medu se používají pouze květy pampelišky. Dále budeme potřebovat vodu, citrón a cukr. Ten může být klasický bílý, avšak lze použít i třtinový. Pampeliškové květy se po nasbírání musí nejprve namočit do vody, abychom je zbavili různých nečistot. Je dobré květy několikrát propláchnout. Následně se mohou dát vařit, konkrétně na 20 minut. Do vody se během varu vymačká ještě citrón, případně se mohou použít jeho plátky. Po uvaření se musí nechat směs jeden den odstát, aby měly pampeliškové květy čas se pořádně vylouhovat.Vzniklý „vývar“ se musí přecedit přes plátno a dát hřát na mírném ohni. Jakmile vývar začne být teplý, přidá se cukr a pampeliškový vývar se nechá ještě pár hodin vařit, dokud směs nezhoustne a nevznikne z ní pampeliškový med. Ten by se měl skladovat v chladu, ideálně ve spižírně.
Pampeliškový čaj
Kdo má potíže s krevním tlakem, měl by si alespoň párkrát za týden dopřát pampeliškový čaj. Jeho výroba je naprosto jednoduchá. Stačí si jen na zahrádce natrhat zhruba ½ hrníčku pampeliškových květů. Ty se zalijí vodou a alespoň dvacet minut povaří. Čaj je posléze nezbytné přecedit. Poté už je poživatelný. Kdo chce, může si ho osladit cukrem či medem.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com