Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu
10.07.2021
Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.
Přestože se většinou mladému masu vyhýbáme, obavy spojené se silným aroma i komplikovaným zpracováním jsou mnohdy zbytečné. Správný výběr bylin a kombinace s první jarní zeleninou osloví i ty největší gurmány. Uvidíte, že kůzlečí, telecí i jehněčí maso má hned několik vlastností, díky kterým obohatí i váš jídelníček. Ale pamatujte, protože se jedná spíše o sezónní záležitost, doporučujeme s jeho objednávkou neotálet, běžně ho totiž na pultech supermarketů neuvidíte.
Jehněčí maso navíc nemá tak silné aroma jako skopové. Jeho chuť můžete ještě zmírnit správnou kombinací bylin a koření. Známý kuchař Hugo Hromas doporučuje i kombinaci se skořicí: „Kousek jehněčího si perfektně rozumí s trochou skořice, černým pepřem, malým množstvím česneku a tymiánem, k tomu přidávám kousek citronu nebo trochu bílého vína.“
Pokud máte čas, doporučujeme vyzkoušet kůzlečí krk. Jedná se o tučnější kus masa vhodný pro pomalé přípravy, jako je pečení nebo dlouhé vaření. Na grilování se pak hodí kůzlečí plec, můžete ji například prošpikovat špekem a zkombinovat s kořenovou zeleninou. Pro rychlejší přípravu je vhodné zvolit hřbet, který je sice méně tučný, ale zato vysoce kvalitní. Ke grilování se bude hodit také kýta, kterou doporučujeme marinovat v jarních bylinkách, nakrájet na tenké plátky a zprudka opéct.
V případě pečení doporučujeme nespěchat a dát masu na čas. Raději ztlumte teplotu a pečte po delší časový úsek. Na masu rovněž doporučujeme nechat vrstvu tuku, aby si ponechalo šťavnatost. Druh telecího se bude odvíjet podle receptu. Například na vídeňský řízek bude nejlepší zadní kýta. Na rychlou úpravu na grilu zase panenka. Plec bude naopak potřebovat více času a péče, skvěle se hodí například na dušení.
Koupí lokálních bioproduktů podpoříte i místní ekonomiku, která má významný vliv na rozvoj celého regionu. Ekologičtí farmáři svou prací dbají na zachování půdní úrodnosti a pestrosti krajiny celkově. Cílí na dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, který je udržitelný pro budoucí generace. Farmy nabízející mladé bio maso můžete vyhledat na stránkách kamprobio.cz a lovimebio.cz.
Pokud nemáte čas vyrazit přímo na ekofarmu, můžete si maso objednat on-line. Bio maso je vždy označeno logem biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, tedy nejen o ekologický chov zvířat, ale také o jejich ekologickou porážku, která je k nim v maximální možné míře šetrná.
Náš tip: Pro jehněčí a skopové maso vyrazte například na Ekofarmu Staré Sedlo nedaleko Tachova.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Autor: PeprConsulting
Foto: PeprConsulting
Přestože se většinou mladému masu vyhýbáme, obavy spojené se silným aroma i komplikovaným zpracováním jsou mnohdy zbytečné. Správný výběr bylin a kombinace s první jarní zeleninou osloví i ty největší gurmány. Uvidíte, že kůzlečí, telecí i jehněčí maso má hned několik vlastností, díky kterým obohatí i váš jídelníček. Ale pamatujte, protože se jedná spíše o sezónní záležitost, doporučujeme s jeho objednávkou neotálet, běžně ho totiž na pultech supermarketů neuvidíte.
Libové jehněčí
Jehněčí stejně jako skopové není v České republice příliš populární, a to je velká škoda. Vyznačuje se totiž křehkostí a šťavnatostí, která předčí i jiné druhy masa. Naprosto zásadní je ale výběr správného kusu. V případě, že se chystáte jehněčí vyzkoušet poprvé, sáhněte po kýtě. Je nejchutnější pečená, například s medem a rozmarýnem. Pro rychlou úpravu naopak nejlépe poslouží kotletky a svíčková.Jehněčí maso navíc nemá tak silné aroma jako skopové. Jeho chuť můžete ještě zmírnit správnou kombinací bylin a koření. Známý kuchař Hugo Hromas doporučuje i kombinaci se skořicí: „Kousek jehněčího si perfektně rozumí s trochou skořice, černým pepřem, malým množstvím česneku a tymiánem, k tomu přidávám kousek citronu nebo trochu bílého vína.“
Vzácná specialita
Stejně jako jiné mladé maso je i kůzlečí pro tělo lépe stravitelné. Mnoho lidí odrazuje jeho charakteristická vůně, které se ale snadno zbavíte například tím, že necháte maso pověšené na čerstvém vzduchu po dobu alespoň 24 hodin. Nebo ho na den naložíte do kyselého mléka. Některé recepty doporučují maso naložit i na tři dny do marinády. Kůzlečí je charakteristické svou křehkostí, jemnou vláknitostí a šťavnatostí s příjemnou mléčnou chutí.Pokud máte čas, doporučujeme vyzkoušet kůzlečí krk. Jedná se o tučnější kus masa vhodný pro pomalé přípravy, jako je pečení nebo dlouhé vaření. Na grilování se pak hodí kůzlečí plec, můžete ji například prošpikovat špekem a zkombinovat s kořenovou zeleninou. Pro rychlejší přípravu je vhodné zvolit hřbet, který je sice méně tučný, ale zato vysoce kvalitní. Ke grilování se bude hodit také kýta, kterou doporučujeme marinovat v jarních bylinkách, nakrájet na tenké plátky a zprudka opéct.
Málo tuku a vysoká jemnost
Telecí maso je díky svému nízkému obsahu tuku dobře stravitelné, má velice jemnou chuť a je bohaté na zinek. Určitě oceníte i jeho variabilitu, lze ho totiž připravit na několik způsobů stejně jako kuřecí maso. Díky své křehkosti by i samotná úprava měla být minimální a co nejšetrnější.V případě pečení doporučujeme nespěchat a dát masu na čas. Raději ztlumte teplotu a pečte po delší časový úsek. Na masu rovněž doporučujeme nechat vrstvu tuku, aby si ponechalo šťavnatost. Druh telecího se bude odvíjet podle receptu. Například na vídeňský řízek bude nejlepší zadní kýta. Na rychlou úpravu na grilu zase panenka. Plec bude naopak potřebovat více času a péče, skvěle se hodí například na dušení.
Kam pro hodnotné maso?
Jehněčí, kůzlečí ani telecí není obvyklým kusem masa, a proto spíše nedoporučujeme spoléhat na supermarkety a raději vám doporučujeme vyrazit na lokální ekofarmu. Při takovém nákupu masa si můžete být jistí tím, z čeho budete vařit, a navíc vám farmář s výběrem pomůže.Koupí lokálních bioproduktů podpoříte i místní ekonomiku, která má významný vliv na rozvoj celého regionu. Ekologičtí farmáři svou prací dbají na zachování půdní úrodnosti a pestrosti krajiny celkově. Cílí na dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, který je udržitelný pro budoucí generace. Farmy nabízející mladé bio maso můžete vyhledat na stránkách kamprobio.cz a lovimebio.cz.
Pokud nemáte čas vyrazit přímo na ekofarmu, můžete si maso objednat on-line. Bio maso je vždy označeno logem biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, tedy nejen o ekologický chov zvířat, ale také o jejich ekologickou porážku, která je k nim v maximální možné míře šetrná.
Náš tip: Pro jehněčí a skopové maso vyrazte například na Ekofarmu Staré Sedlo nedaleko Tachova.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Autor: PeprConsulting
Foto: PeprConsulting