• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Medvědí česnek dokáže zázraky

21.04.2024

Jaro je kromě jiného spojováno také se sběrem medvědího česneku. Tato činnost je v našich zeměpisných šířkách poměrně populární, jelikož je tato rostlina nejen velice chutná, ale rovněž i zdravá.

Česnek, kterým nepohrdnou ani medvědi

Medvědí česnek patří mezi první jedlé rostliny, které začnou na jaře vylézat ze země. Proto se jedná o oblíbenou pochoutku pro celou řadu zvířat, medvědy nevyjímaje. A právě takto dostala tato bylina svůj název. Medvědí česnek neroste samozřejmě všude, na druhou stranu nepotřebuje ani žádné speciální podmínky. Najdeme ho nejčastěji tam, kde je vlhko a stín, tedy někde v lesích. Není však žádný problém si vypěstovat tuto vitamínovou bombu i u sebe na zahrádce. Musí se však pravidelně zalévat. Medvědímu česneku je totiž dobře ve vlhké půdě.

Na sběr do lesa se můžeme vydat i na konci února. Je však potřeba, aby bylo dostatečně teplo, jinak česnek nevyraší. Jinak se chodí na sběr až v březnu. Během chladného jara je možné na medvědí česnek narazit také na začátku dubna. Sbírají se pouze samotné listy, nikdy kořen. Proto je vhodné si s sebou vždy vzít ostrý nůž, kterým se dají listy od stonků oddělovat vcelku jednoduše.

Jak a proč medvědí česnek skladovat?

Důvodů, proč se o medvědí česnek zajímat, je samozřejmě celá řada. Tato bylina posiluje imunitu, má detoxikační účinky, mírní kašel, zvládne regulovat hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a obsahuje bohaté množství vitamínu C. Jelikož medvědí česnek poměrně rychle vadne, je dobré ho použít do jídla ještě v den sběru. Dá se dát třeba na omeletu, pizzu či si ho udělat místo špenátu. Kdo si chce medvědí česnek dopřávat celoročně, měl by si udělat pesto.

K jeho výrobě nám stačí jen mixér, pár kapek olivového oleje, ořechy a samozřejmě nesmí chybět ani samotný česnek. Všechny zmíněné suroviny se najemno rozsekají v mixéru a následně vloží do čisté sklenice. V lednici vydrží takovéto pesto klidně do dalšího jara.

Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com



Témata




Zařazeno v kategorii

Články