Má smysl pořídit si pánev wok?
13.03.2024
Upravovat jídlo jde mnoha způsoby. Velmi populární je třeba smažení. K tomuto účelu v Evropě používáme hlavně klasické pánve. Stále častěji se však v českých domácnostech objevuje alternativa v podobě pánve wok. Tento typ pánve je oproti klasice v mnoha ohledech výhodnější.
Třetím pozitivem, které je potřeba ve spojení s wokem zmínit, je zdravá úprava jídel. Wok totiž neslouží pouze pro smažení, ale pokrmy se v něm dají i velmi úspěšně dusit. K tomu stačí použít jen minimum tuku.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Import z Asie
Na rozdíl od standardních pánví pochází wok z Asie. Nejčastěji se používá v jihovýchodní části největšího kontinentu planety, konkrétně v Thajsku a Vietnamu. Velmi populární je ovšem wok i v Číně a v Koreji. Jak již bylo naznačeno na začátku, začíná se tento druh pánve stále více používat i v českých domácnostech. Zde však dáváme přednost modelům s plochým dnem. To si totiž s hořáky a indukcemi tyká více než dno kulaté, které je preferováno v Asii. Tam se ještě často vaří na otevřeném ohni.Proč o woku uvažovat?
Wok je typický svou hloubkou, a proto se v něm pokrmy promíchávají mnohem lépe než ve standardní pánvi. To však není jeho jediná výhoda. Mnohem podstatnější je, že se ve woku dá jídlo upravit skutečně rychle. Díky tomu šetří čas i energie. Vzhledem k aktuálním cenám elektřiny a plynu je tedy wok pro našince velmi dobrou volbou.Třetím pozitivem, které je potřeba ve spojení s wokem zmínit, je zdravá úprava jídel. Wok totiž neslouží pouze pro smažení, ale pokrmy se v něm dají i velmi úspěšně dusit. K tomu stačí použít jen minimum tuku.
Jaký materiál zvolit?
Wok se běžně vyrábí z celé řady materiálů, jež mají své klady i zápory. Proto by měl každý zvážit, čemu dá přednost. Ocelové pánve dokáží efektivně udržovat konstantní teploty. Pro někoho však mohou být tyto pánve poněkud těžké a zároveň i drahé. Železné pánve umí rovněž udržovat vysoké teploty. Navíc jsou levnější než ocelové verze. Mají však tendenci korodovat. Hliníkové pánve se vyznačují lehkostí a schopností rychlého zahřívání. Na druhou stranu nejsou příliš odolné vůči mechanickému poškození.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com