Které rostliny se na zahradě vyplatí pěstovat?
30.09.2023
Na českých zahradách je možné toho vypěstovat habaděj. Zdejší klima je totiž mírné a pro mnoho rostlin více než přívětivé. Často proto zahrádkáři vnitřně bojují s tím, co vlastně zasadit. Konkurence je totiž dost velká.
Nejvíce se vyplatí pěstovat rostliny, kterým se u nás prokazatelně velmi dobře daří a které zároveň poskytují pro člověka i nějaké tu přidanou hodnotu.
Rajčata – rajská jablíčka se dají běžně pěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Jsou nejen chutná, ale zároveň fungují i jako vynikající zdroj mnoha vitamínů a minerálů. Rajčata nejsou příliš náročná. Dají se dokonce pěstovat i na balkoně, když se jim připraví vhodné podmínky. Hlavní je, aby měla hodně sluníčka, dobře odvodněnou půdu a byla často zavlažována.
Papriky – v podstatě nabízejí ty samé benefity jako rajčata. Papriky jsou plné vitamínů a dalších člověku prospěšných látek. Dají se použít do polévek, omáček nebo třeba do leča. Otrlejší jedinci je jí dokonce syrové. I papriky je možné pěstovat v květináči na balkoně. Stačí, aby na ně svítilo slunce a měly dostatek vláhy.
Levandule – levandule dokáže zkrášlit každou zahrádku. Má výjimečné vizuální vlastnosti a zároveň krásně voní. Dá se pěstovat jak samostatně, tak i v rámci skupiny rostlin. Levanduli je možné i zpracovat a vyrobit z ní třeba vonný olej. Návodů, jak na to, se válí na internetu tuny.
Šalvěj – každý, kdo byl někdy nachlazený, šalvěj dobře zná. Tato rostlina se totiž běžně používá k výrobě léčivých lektvarů. Stačí jen květy rostliny pár minut louhovat v horké vodě. Ze šalvěje je možné použít i lístky, třeba při pečení masa. Ani tato rostlina není příliš náročná. Chce jen trochu slunce a dobře odvodněnou půdu.
Petržel – tato bylinka je nedílnou součástí české kuchyně a rozhodně se více vyplatí si ji doma pěstovat než za ní dávat peníze v obchodě. Petržel se neobejde bez slunce a odvodněné půdy.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Nejvíce se vyplatí pěstovat rostliny, kterým se u nás prokazatelně velmi dobře daří a které zároveň poskytují pro člověka i nějaké tu přidanou hodnotu.
Rajčata – rajská jablíčka se dají běžně pěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Jsou nejen chutná, ale zároveň fungují i jako vynikající zdroj mnoha vitamínů a minerálů. Rajčata nejsou příliš náročná. Dají se dokonce pěstovat i na balkoně, když se jim připraví vhodné podmínky. Hlavní je, aby měla hodně sluníčka, dobře odvodněnou půdu a byla často zavlažována.
Papriky – v podstatě nabízejí ty samé benefity jako rajčata. Papriky jsou plné vitamínů a dalších člověku prospěšných látek. Dají se použít do polévek, omáček nebo třeba do leča. Otrlejší jedinci je jí dokonce syrové. I papriky je možné pěstovat v květináči na balkoně. Stačí, aby na ně svítilo slunce a měly dostatek vláhy.
Levandule – levandule dokáže zkrášlit každou zahrádku. Má výjimečné vizuální vlastnosti a zároveň krásně voní. Dá se pěstovat jak samostatně, tak i v rámci skupiny rostlin. Levanduli je možné i zpracovat a vyrobit z ní třeba vonný olej. Návodů, jak na to, se válí na internetu tuny.
Šalvěj – každý, kdo byl někdy nachlazený, šalvěj dobře zná. Tato rostlina se totiž běžně používá k výrobě léčivých lektvarů. Stačí jen květy rostliny pár minut louhovat v horké vodě. Ze šalvěje je možné použít i lístky, třeba při pečení masa. Ani tato rostlina není příliš náročná. Chce jen trochu slunce a dobře odvodněnou půdu.
Petržel – tato bylinka je nedílnou součástí české kuchyně a rozhodně se více vyplatí si ji doma pěstovat než za ní dávat peníze v obchodě. Petržel se neobejde bez slunce a odvodněné půdy.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com