Kam s cibulí?
04.04.2022
Cibule má nejen v české kuchyni nezastupitelnou úlohu. Třeba takový guláš si bez ní umí představit jen málokdo. Jedná se navíc o zeleninu, jež v syrovém stavu obsahuje skutečně velké množství různých zdraví prospěšných látek. Její konzumací tak rozhodně neuděláte chybu, a to ani ve větším množství. Nesmí vám však do té doby zplesnivět. Proto byste ji měli uskladnit správně.
Zasít cibuli je poměrně snadné, daleko náročnější je sklizeň. Musíte hlavně vychytat správný termín. Neřiďte se však primárně kalendářem, ale barvou cibulové nati. Jakmile ta začne chytat nažloutlou barvu, je vhodné se dát do sběru. Když budete příliš rychlí, může vám cibule začít hnít, zatímco do pozdní sklizně se mohou pustit různé choroby.
Důležité je během sklizně neodstraňovat nať a nechat cibuli pořádně proschnout. Proto při jejím skladování dělejte jen jednu vrstvu, jinak se s úrodou můžete rovnou rozloučit. Během schnutí by měly být plodiny v suché dobře větrané místnosti.
A to i několik týdnů. Pravidelně byste měli v tomto období cibuli prohlížet a v případě, kdy se vám nějaká nebude líbit, nemilosrdně ji vyhoďte. Choroby a plísně mohou snadno přeskočit dále.
Rozhodně nenechávejte cibuli v sáčcích, to jí rozhodně nedělá dobře. Naopak plastové, v nejlepším případě perforované bedýnky jsou více než vhodné.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Ideální je domácí z vlastního políčka
Chcete-li, aby vaše cibule byla co nejkvalitnější, je ideální si ji vypěstovat na zahrádce. Ne každý však má takové možnosti, nicméně kdybyste snad měli před domem či v jeho blízkosti nějaké políčko, tak víte, jak ho využít.Zasít cibuli je poměrně snadné, daleko náročnější je sklizeň. Musíte hlavně vychytat správný termín. Neřiďte se však primárně kalendářem, ale barvou cibulové nati. Jakmile ta začne chytat nažloutlou barvu, je vhodné se dát do sběru. Když budete příliš rychlí, může vám cibule začít hnít, zatímco do pozdní sklizně se mohou pustit různé choroby.
Důležité je během sklizně neodstraňovat nať a nechat cibuli pořádně proschnout. Proto při jejím skladování dělejte jen jednu vrstvu, jinak se s úrodou můžete rovnou rozloučit. Během schnutí by měly být plodiny v suché dobře větrané místnosti.
A to i několik týdnů. Pravidelně byste měli v tomto období cibuli prohlížet a v případě, kdy se vám nějaká nebude líbit, nemilosrdně ji vyhoďte. Choroby a plísně mohou snadno přeskočit dále.
Cibule musí šustit
Pokud stejně jako většina smrtelníků nakupujte cibuli v obchodech, vybírejte si takovou, která je na omak pevná, má žlutou barvu a šustí. To znamená, že se jedná o dobře sklizenou a vysušenou plodinu. Chcete-li, aby vám cibule vydržela ve větším množstvím co nejdéle čerstvá, zvolte si pro její uskladnění suché, a přitom tmavé místo, kde se teplota běžně pohybuje okolo 2-3 °C. Ideální je k tomuto účelu použít sklep, ale i domácí špajz může dobře posloužit.Rozhodně nenechávejte cibuli v sáčcích, to jí rozhodně nedělá dobře. Naopak plastové, v nejlepším případě perforované bedýnky jsou více než vhodné.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com