Jsou superpotraviny skutečně tak dobré?
24.05.2022
Takzvané superpotraviny jsou v posledních letech docela v kurzu. Sice stojí často i několikanásobně více než normální jídlo, na druhou stranu zase obsahují opravdu obrovské množství vitamínů, minerálů a další živin, které lidské tělo i mysl potřebují k normálnímu fungování. Je tomu ale skutečně tak?
Samozřejmě, chia semínka jsou dnes velice dostupnou záležitostí, nicméně cizokrajně znějící potraviny typu chlorella stojí stále opravdu balík, a přitom se prodávají pouze v malém množství. Hodně za to mohou dálky, ze kterých jsou tyto potraviny dováženy. Je ale vážně nezbytně nutné konzumovat něco z druhé strany zeměkoule jenom proto, abychom byli zdraví?
Tuto pochoutku si však můžete snadno udělat i doma. Stačí nakrouhat zelí, promíchat ho se solí a kmínem a nechat zhruba týden odležet někde v teplé temnější místnosti. Během té doby zelí krásně prokvasí a vy tak získáte nejen typicky českou dobrotu, kterou můžete jíst za syrova a použít i na vaření, ale zároveň také superpotravinu, jejíž výroba stojí jen pár kaček.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Chia semínka a další zázraky
Většina expertů na výživu je vůči těmto úžasný potravinách velmi skeptická. Nejenže často neobsahují ani zdaleka tak velké množství látek, jimiž se pyšní na obalech, ale zároveň jsou i extrémně drahé.Samozřejmě, chia semínka jsou dnes velice dostupnou záležitostí, nicméně cizokrajně znějící potraviny typu chlorella stojí stále opravdu balík, a přitom se prodávají pouze v malém množství. Hodně za to mohou dálky, ze kterých jsou tyto potraviny dováženy. Je ale vážně nezbytně nutné konzumovat něco z druhé strany zeměkoule jenom proto, abychom byli zdraví?
České superpotraviny
Samozřejmě, že není. Stejné množství živin do sebe dostaneme i když budeme pravidelně konzumovat maliny, borůvky, medvědí česnek nebo klasiku v podobě kysaného zelí. Musí se však jednat o domácí výrobu, nikoliv o produkt pocházející z obchodu. Kysané zelí se totiž často přikyseluje a mnohdy neprojde ani důkladnou fermentací. Ta totiž nějakou dobu trvá a výroba musí být rychlá. A právě proto neobsahuje tolik zdraví prospěšných látek, kolik by správně mělo.Tuto pochoutku si však můžete snadno udělat i doma. Stačí nakrouhat zelí, promíchat ho se solí a kmínem a nechat zhruba týden odležet někde v teplé temnější místnosti. Během té doby zelí krásně prokvasí a vy tak získáte nejen typicky českou dobrotu, kterou můžete jíst za syrova a použít i na vaření, ale zároveň také superpotravinu, jejíž výroba stojí jen pár kaček.
Strava musí být vyvážená
Existují lidé, a není jich málo, kteří se živí takřka výhradně superpotravinami. Tito jedinci samozřejmě nekončí příliš dobře. Chcete-li, aby vaše tělo dobře prosperovalo, musíte jíst vyváženou stravu. Mimo vitamínů nesmíte zapomínat ani na konzumaci cukrů a tuků, tedy živin, proti kterým se dnes ve velkém brojí. I ty však naše tělesné schránky potřebují, i když v omezené míře.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com