Jídla typická pro Prahu
10.03.2023
Nejen každá země, ale i každý kraj v dané zemí má obvykle svou specifickou kuchyni. V našich zeměpisných šířkách se hodně mluví o jihomoravských frgálech, o kyselici nebo korbačících. To jsou všechno jídla z okrajových regionů, ale i ve středu republiky, v Praze, vznikaly specifické lahůdky, a nebylo jich málo. Některé jsou dnes zdomácnělé po celé republice a mají úspěch i v zahraničí.
Výše uvedené dobroty tvoří pomyslný triumvirát pražských pochoutek, které jsou známy nejen u nás, ale minimálně v případě Pražské šunky i v okolním světě. Praha dala světu i další speciality, které se však neujaly v takové míře, jak by si možná zasloužily. Jde kupříkladu o Petřínské buchty, štiku s hořčičnou omáčkou, případně polévku jménem Kaldoun.
Autor: Tomáš
Foto: www.pixabay.com
Pražská šunka
Jedním z nejúspěšnějších gastronomických produktů pocházejících původně z hlavního města je i světoznámá Pražská šunka. Šunka byla „vynalezena“ v roce 1957 pražským uzenářem panem Františkem Zvěřinou. Od té doby si tato masitá pochoutka získala mnoho příznivců napříč mnoha státy. Nevyrábí se však pouze v české metropoli.Chlebíčky
Klasické chlebíčky se šunkou, sýrem a nějakou tou zeleninovou oblohou patří u nás ke standardním pochutinám, které nesmí na stole chybět při žádné slavnostní příležitosti. Klasické chlebíčky, jak je dnes známe, spatřily světlo světa ve dvacátých letech minulého století. Jejich vynálezcem byl Jan Paukert, který díky chlebíčkům slavil ve svém lahůdkářství velký úspěch.Ruské vejce
Podle názvu by jeden spíše čekal, že se jedná o moskevskou nebo petrohradskou specialitu, ale jde o typický český, konkrétně pražský kulinářský vynález. Dát do jedné misky vejce natvrdo, trochu bramborového salátu, sterilizovanou okurku a kousek šunky napadlo dodnes neznámého zlepšovatele v automatu Koruna. Ruské vejce šlo poprvé do prodeje někdy na začátku padesátých let dvacátého století.Výše uvedené dobroty tvoří pomyslný triumvirát pražských pochoutek, které jsou známy nejen u nás, ale minimálně v případě Pražské šunky i v okolním světě. Praha dala světu i další speciality, které se však neujaly v takové míře, jak by si možná zasloužily. Jde kupříkladu o Petřínské buchty, štiku s hořčičnou omáčkou, případně polévku jménem Kaldoun.
Autor: Tomáš
Foto: www.pixabay.com