Jakou troubu si koupit domů?
17.03.2022
Pokud nejste živi pouze ze suchého chleba či se nestravujete jen v restauracích, musíte mít doma na čem si vařit. K tomuto účelu mimo jiné slouží i trouba. Jedná se o zařízení, které je už pár desítek let v českých domácnostech naprostým standardem. Mnoho lidí však má problém vybrat si tu pravou. Nabídka použitelných trub je dnes totiž daleko pestřejší než kdykoliv předtím.
Řešení na plyn má tu výhodu, že je nejlevnější, nicméně plynové trouby se špatně regulují a jídlo se v nich kvůli tomu často připaluje.
Kombinované verze s elektrickou troubou jsou v tomto ohledu daleko lepší. Teplo v nich se dá díky termostatu velice dobře regulovat a člověk si může nastavit teplotu, jakou potřebuje.
Čistě elektrické verze jsou nejdražší, avšak také nejvýkonnější. Elektrické indukční sporák je extrémně výkonný, a hlavně úsporný. Musí se však jednat o kvalitní kousek, což se ovšem trochu prodraží.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Klasika se sporákem
Naprostá většina lidí má doma sporák a troubu v jednom. Jedná se o velice praktické řešení. Na sporáku se dá vařit a ohřívat pokrmy, zatímco v troubě se peče. Standardně se dnes prodávají jak plynové sporáky a trouby, tak i kombinované verze, kdy je sporák plynový a trouba elektrická. Běžné jsou i plně elektrické sporáky.Řešení na plyn má tu výhodu, že je nejlevnější, nicméně plynové trouby se špatně regulují a jídlo se v nich kvůli tomu často připaluje.
Kombinované verze s elektrickou troubou jsou v tomto ohledu daleko lepší. Teplo v nich se dá díky termostatu velice dobře regulovat a člověk si může nastavit teplotu, jakou potřebuje.
Čistě elektrické verze jsou nejdražší, avšak také nejvýkonnější. Elektrické indukční sporák je extrémně výkonný, a hlavně úsporný. Musí se však jednat o kvalitní kousek, což se ovšem trochu prodraží.
Mini trouby
Vzhledem k tomu, že ne každý bydlí v klasickém dvou či tří pokojovém bytě, je velká poptávka mezi obyvatelstvem i o takzvané mini trouby. Jedná se víceméně o menší verze klasických elektrických trub, které se dají použít v malých kuchyňkách, případně na vysokoškolských kolejích či v kancelářích. Jejich výhodou je nejen menší rozměr, ale rovněž i nižší žravost. Konzumují podstatně méně energie, než klasické trouby a rovněž jsou i rychleji vyhřáté, což šetří čas i peníze.Mikrovlnné trouby
Ještě donedávna byly mikrovlnné trouby schopné maximálně tak něco ohřát, případně disponovaly navíc grilem. Tohle dnes však už neplatí. Současné moderní multifunkční mikrovlnné trouby disponují nejen grilem, ale i horko vzduchem, díky čemuž mohou plně nahradit klasiku. Jsou samozřejmě dražší než běžné mikrovlnky, ale na druhou stranu nezabírají mnoho místa a štrůdl či kuře v nich můžete bez potíží upéct stejně dobře jako v tradiční troubě.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com