Jak si připravit kvašenou kombuchu?
25.06.2022
Koupit si můžete celou řadu limonád, které vám jistě zachutnají, avšak jen málokterá z nich bude plná tolika životodárných látek jako kvašená kombucha.
Jsou i lidé, kteří si ji pěstují na zahrádce, avšak u nás jich zase tak moc není. Když vám kombucha zachutná, možná, že se nakonec také dáte do jejího pěstování.
Tyto bakterie však mají i velmi dobrý efekt na lidské zdraví. Usazují se hlavně ve střevech, kde fungují jako jedna z hlavních linií proti různým druhům nemocí. Lidé pravidelně konzumující probiotika jsou prokazatelně zdravější.
Jakmile bude čaj chladný, přeceďte ho čisté nádoby, ideálně vyvařené. Pak přidejte trochu nálevu, ve kterém byla mateční houba a následně dejte do vychladlého čaje i tu. Houba bude na hladině plavat, ale když se ponoří, tak se taky nic neděje. Nádobu pak zakryjte utěrkou, případně papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou. Během necelého týdne byste měli mít kombuchu hotovou. Podává se studená.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Nápoj z houby
Kombucha je mateční houba, která sice vypadá docela nevábně, avšak tím byste se neměli nechat odradit, jelikož je doslova přesycena zdravím. Jedná se o jednu ze superpotravin, do kterých je dnes tolik lidí zblázněných. Běžně ji můžete koupit třeba v obchodě se zdravou výživou, případně je možné trochu zasurfovat po internetu a objednat si ji prostřednictvím vhodného online obchodu.Jsou i lidé, kteří si ji pěstují na zahrádce, avšak u nás jich zase tak moc není. Když vám kombucha zachutná, možná, že se nakonec také dáte do jejího pěstování.
Živá limonáda
Stejně jako například zelí nebo chleba, tak i nápoj z kombuchy je kvašený. Co to reálně znamená? Minimálně to, že jde o živý organismus. Za mléčné kvašení totiž mohou bakterie, které vytvářejí nejen typickou nakyslou chuť, ale zároveň danou potravinu efektivně konzervují. I proto můžete mít domácí kysané zelí ve špajzu klidně i několik měsíců, aniž by začalo podléhat zkáze.Tyto bakterie však mají i velmi dobrý efekt na lidské zdraví. Usazují se hlavně ve střevech, kde fungují jako jedna z hlavních linií proti různým druhům nemocí. Lidé pravidelně konzumující probiotika jsou prokazatelně zdravější.
Jak se připravuje
Připravit si kombuchový nápoj není vskutku žádná alchymie. Stačí vám k tomu pouze tři základní ingredience – sypaný zelený nebo černý čaj, 300 g cukru a samozřejmě jedna mateční houba. Ze všeho nejprve přelijte černý, respektive zelený čaj horkou vodou a nechte louhovat a následně chladnout. Během tohoto procesu do něj nasypte uvedené množství cukru a pořádně promíchejte.Jakmile bude čaj chladný, přeceďte ho čisté nádoby, ideálně vyvařené. Pak přidejte trochu nálevu, ve kterém byla mateční houba a následně dejte do vychladlého čaje i tu. Houba bude na hladině plavat, ale když se ponoří, tak se taky nic neděje. Nádobu pak zakryjte utěrkou, případně papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou. Během necelého týdne byste měli mít kombuchu hotovou. Podává se studená.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com