Jak se vyhnout únavě po jídle?
16.06.2024
Jídlo je v podstatě naším jediným zdrojem energie. Pokud se ho vzdáme, příliš dlouho na tomto světě pobývat nebudeme. I když se jedná o náš jediný energetický zdroj, paradoxně nás občas může i pěkně unavit. Jak se tomuto efektu vyhnout? Zde je pár užitečných tipů:
Menší porce – hodně jídla zacpe žaludek, což může vyvolat únavu. Proto se doporučuje jíst spíš méně a častěji než naopak. Takto je možné se udržet svěží po celý den a jako bonus možná člověk i trochu ubere na váze. Přejídání totiž vede k obezitě.
Vyvážená strava – spousta lidí se stravuje u stánků s rychlým občerstvením, což z mnoha důvodů není vůbec dobře. Takováto jídla jsou jednak plná tuků a cukrů, aby nám co nejvíc zachutnala a my se pak vrátili zpátky pro další porci, jednak nejsou z nutričního pohledu vůbec vyvážená. Zkonzumovat během krátké doby příliš mnoho rafinovaných a jednoduchý cukrů může vést k únavě po jídle.
Omezit těžká jídla – vepřová se zelím, guláš se šesti a další české speciality dokáží člověka pořádně zasytit na celý den, ovšem vzít mu také velké množství energie. Kdo se nemůže přemoci a občas si ten guláš přeci jen dát musí, měl by se řídit pravidlem číslo jedna, tedy pochutnat si, ovšem s mírou.
Hydratace – je neuvěřitelné, kolik lidí si vůbec neuvědomuje, že jsou dehydrovaní. Za to může mimo jiné i neustále popíjení káv či silných čajů, které mimo jiné odvodňují. Navíc dehydratace způsobuje únavu, takže i člověk, který ve výběru stravy neudělal žádnou závažnější chybu, může mít po obědě pocit, že by si dal nejraději dvacet. I proto je dobré neustále doplňovat tekutiny.
Žádný alkohol – alkohol a jídlo jdou u nás dohromady. Často si dopřáváme před jídlem aperitiv a po jídle digestiv. Během konzumace pak navíc ještě popíjíme pivko. Alkohol není zrovna látka, která udržuje lidi vzhůru. Řešením je pít před, během i po jídle jen vodu, případně minerálku.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Menší porce – hodně jídla zacpe žaludek, což může vyvolat únavu. Proto se doporučuje jíst spíš méně a častěji než naopak. Takto je možné se udržet svěží po celý den a jako bonus možná člověk i trochu ubere na váze. Přejídání totiž vede k obezitě.
Vyvážená strava – spousta lidí se stravuje u stánků s rychlým občerstvením, což z mnoha důvodů není vůbec dobře. Takováto jídla jsou jednak plná tuků a cukrů, aby nám co nejvíc zachutnala a my se pak vrátili zpátky pro další porci, jednak nejsou z nutričního pohledu vůbec vyvážená. Zkonzumovat během krátké doby příliš mnoho rafinovaných a jednoduchý cukrů může vést k únavě po jídle.
Omezit těžká jídla – vepřová se zelím, guláš se šesti a další české speciality dokáží člověka pořádně zasytit na celý den, ovšem vzít mu také velké množství energie. Kdo se nemůže přemoci a občas si ten guláš přeci jen dát musí, měl by se řídit pravidlem číslo jedna, tedy pochutnat si, ovšem s mírou.
Hydratace – je neuvěřitelné, kolik lidí si vůbec neuvědomuje, že jsou dehydrovaní. Za to může mimo jiné i neustále popíjení káv či silných čajů, které mimo jiné odvodňují. Navíc dehydratace způsobuje únavu, takže i člověk, který ve výběru stravy neudělal žádnou závažnější chybu, může mít po obědě pocit, že by si dal nejraději dvacet. I proto je dobré neustále doplňovat tekutiny.
Žádný alkohol – alkohol a jídlo jdou u nás dohromady. Často si dopřáváme před jídlem aperitiv a po jídle digestiv. Během konzumace pak navíc ještě popíjíme pivko. Alkohol není zrovna látka, která udržuje lidi vzhůru. Řešením je pít před, během i po jídle jen vodu, případně minerálku.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com