Jak pít alkohol na úrovni
21.10.2022
Pití alkoholu je spojeno s bujarým veselím, hudbou a tancem. A někdy ostudou. A také s bolavou hlavou a prázdným žaludkem. Co dělat, abychom se vyvarovali těžkým ránům?
Je všeobecně známo, že alkohol lidskému tělu škodí. Do jisté míry to však nevadí a dokonce může být zdraví i prospěšný. Jak pít alkohol tak, abychom se vyhnuli kocovině? Nad touto otázkou si lámali hlavu učenci stovky let a přitom princip je tak jednoduchý.
Autor: Martin Jašek
Foto: www.pixabay.com
Je všeobecně známo, že alkohol lidskému tělu škodí. Do jisté míry to však nevadí a dokonce může být zdraví i prospěšný. Jak pít alkohol tak, abychom se vyhnuli kocovině? Nad touto otázkou si lámali hlavu učenci stovky let a přitom princip je tak jednoduchý.
Nemíchejte druhy alkoholu
Z chemického hlediska by to teoreticky nemuselo vadit, ale realita je úplně jiná. Máme tři základní typy alkoholických nápojů - pivo, víno a destiláty. A jakmile se daný večer rozhodnete pro některý z nich, tak se toho držte. Pokud dojde k míchání jednotlivých typů alkoholu, je to pro zažívací trakt podobné jako byste něco podobného udělali s jídlem. A na oběd si taky nedáte řízek s nutelou. Jsou kombinace, které k sobě nejsou vhodné a to je například víno a pálenka. Angličané mají jedno takové přísloví - Beer after Wine, it’s fine. Wine after Beer - OH DEAR! A to vystihuje mnohé.Alkohol prokládejte vodou
Každý milovník vína vám řekne, že během večera byste měli vypít minimálně tolik vody, kolik jste vypili vína. Nejen víno, ale jakýkoliv alkohol organismus dost vysušuje. Ale ruku na srdce - když si sednete na pět piv, dokázali byste vypít k tomu ještě dva litry vody? To zvládne málokdo. Řešením je si dát mezi jednotlivými pivy jednu skleničku kofoly nebo pivo nealkoholické. Nástup nepříjemných stavů to dokáže účinně zpozdit.Mít něco v žaludku je základ
Už naše babičky říkaly, že polévka, to je grunt. A že na alkohol je třeba mít v žaludku něco mastného. A měly pravdu. Alkohol se rozkládá v těle pomocí tuků. Když si během večírku dáte něco pořádného do žaludku, nejen že se nástup opice zbrzdí, ale další den vám nebude tak špatně, jako byste pili nalačno. Pozor - až přijdete posilnění alkoholem domů, už neotevírejte ledničku. Tohle opilecké přežírání nekončí dobře.Autor: Martin Jašek
Foto: www.pixabay.com