Italská kuchyně je nejen chutná, ale také zdravá
20.08.2020
Italská kuchyně se těší velké oblibě. Láká mlsné jazýčky nejen na dokonalou pizzu, ale také na lahodné těstoviny, saláty, vhodné upravené druhy masa a mořských plodů či polévky.
Základ této středomořské kuchyně tvoří především kvalitní a čerstvé suroviny, bylinky a olivový olej. Patří mezi ně mořské plody, různé druhy masa, rajčata, sýry, různé druhy těstoviny, bazalka a oregano. Jejich dokonalou chuť skvěle doplňují lahodná vína.
Co se ryb týká, tak velmi oblíbené jsou smažené nebo grilované, ochucené různými duhy koření, olivovým olejem a citronovou šťávou. Velmi oblíbené jsou rybí polévky. Z mořských plodů italská kuchyně hojně využívá ústřice, chobotnice, kraby, langusty či raky.
Zapomínat nesmíme ani na sýry, neboť Itálie je jejich výrobou proslavená. Kdo by neznal parmezán či mozzarelu. K dalším hojně využívaným druhům patří riccota, pecorino či gorgonzola.
Základ této středomořské kuchyně tvoří především kvalitní a čerstvé suroviny, bylinky a olivový olej. Patří mezi ně mořské plody, různé druhy masa, rajčata, sýry, různé druhy těstoviny, bazalka a oregano. Jejich dokonalou chuť skvěle doplňují lahodná vína.
Maso, ryby, mořské plody
Mezi nejčastěji používané druhy masa se řadí telecí a kuřecí, jež se upravuje různými způsoby. Často se setkáme s dušením, grilováním nebo vařením.Co se ryb týká, tak velmi oblíbené jsou smažené nebo grilované, ochucené různými duhy koření, olivovým olejem a citronovou šťávou. Velmi oblíbené jsou rybí polévky. Z mořských plodů italská kuchyně hojně využívá ústřice, chobotnice, kraby, langusty či raky.
Těstoviny
Italská kuchyně by bez těstovin nebyla, jsou totiž její nedílnou součástí. V nabídce naleznete velké množství různých druhů, které jsou velmi kvalitní. U nás asi mezi nejznámější patří spaghetti, tortellini a ravioli. Většinou se vyrábějí z mouky semolinové. Setkat se však můžeme i s těstovinami, které obsahují vejce.Další suroviny
Neodmyslitelnou součástí každého pokrmu jsou různé druhy zeleniny, která je servírována jak čerstvá, tak i tepelně upravovaná. Mezi často používané druhy patří rajčata, papriky, cukety, chřest, lilek či fenykl.Zapomínat nesmíme ani na sýry, neboť Itálie je jejich výrobou proslavená. Kdo by neznal parmezán či mozzarelu. K dalším hojně využívaným druhům patří riccota, pecorino či gorgonzola.