• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1

Indická kuchyně je barevná a rozmanitá

08.09.2020

Indická kuchyně nabízí různé chutě, vůně i barvy, je pikantní, rozmanitá a především pak velmi specifická. Pro přípravu pokrmů využívá suroviny regionální a velkou část tvoří zelenina, ovoce, bylinky a koření. Mezi základní suroviny patří proso, rýže, čočka (především červená), fazole mungo, cizrna, hrách a celozrnná mouka.

Kromě toho ji velmi silně ovlivňuje náboženské vyznání. V každém místě se jídlo rozlišuje na několik druhů – bez masa, bez vajec a mléčných suroviny a s masem.
Místní restaurace připravují jídla dvojím způsobem, jedná se o kuchyni severoindickou a jihoindickou. Pro severoindický styl jsou charakteristické především masové pokrmy, které jsou vydatné. Kuchyně jižního stylu je zaměřená na přípravu pokrmů bezmasých. Vzhledem k tomu, že využívá velké množství různorodých druhů zeleniny a koření, v žádném případě není jednotvárná. Indický kontinent obývá velké množství kultur a díky tomu jsou jednotlivé regionální kuchyně velmi rozmanité.


Úpravy pokrmů

Mezi nejčastější způsoby úpravy pokrmů patří především pomalé vaření či dušení na ohni. Oblíbeným způsobem je také grilování, pečení ve speciální hliněné peci nebo smažení na pánvi. Mezi nejvíce rozšířené suroviny patří rýže, nejčastěji se jedná o rýži dlouhozrnnou nebo basmati. Je to základní příloha většiny pokrmů.
Neodmyslitelnou součást každého pokrmu tvoří také zelenina. Podává se smažená, dušená, zapékaná nebo formou pasty. Nejčastěji se jedná o mrkev, rajčata, lilek, hrášek, listové druhy zeleniny nebo květák.

Jídelníček se neobejde ani bez ovoce. Velmi často se upravuje mango, je součástí karí nebo se připravuje jako čatní, s různými druhy koření. Mezi rozšířené druhy patří také papája, ananas a plody citrusů. Pro přípravu masových pokrmů se nejvíce používá maso kuřecí, jehněčí nebo kozí. Peče se ve speciálních pecích nebo se griluje. V jižní části se můžete setkat i s plody moře. Indie nabízí také nepřeberné množství koření, které také při přípravě jídel využívá. Oblíbenými druhy jsou chilli papričky, kmín, kurkuma, černý pepř, česnek, zázvor nebo semínka koriandru. Pro ochucení sladkých jídel se používá kardamon nebo skořice.


Indická kuchyně v Praze

Pokud si chcete pochutnat na indické kuchyni, můžete zavítat do některé z pražských restaurací, kde se tato kuchyně podává. Patří mezi ně například Everest na Praze 2. Najdete zde i restauraci Masala. V centru Prahy je to pak třeba Himalaya.

Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
 


Témata




Zařazeno v kategorii

Články