Ideální jídlo na kocovinu
19.04.2024
Nikdo nejsme svatí a občas to s alkoholem přežene každý. Těžké ranní probuzení obvykle bývá trestem více než dostatečným. Není však potřeba trpět zbytečně dlouho. Existují totiž způsoby, jak si ulevit, aniž by člověk musel sáhnout po syntetické medikaci. Často k tomu postačí jen správně si upravit stravu.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Vývar
Vývar patří mezi nejlepší jídla na kocovinu. Funguje sice i vegetariánská verze se zeleninou, nicméně mnohem výživnější jsou masové vývary. Ideálním masem jsou drůbky či rovnou celé kuře, ovšem použít se dají také vepřové kosti. Maso je pak dobré doplnit i o pár kousků kořenové zeleniny a chybět by neměla ani celá cibule a česnek. Dobrý silný vývar dokáže dodat těžce zkoušenému organismu nejen energii, ale zároveň zavodní i tělo. Alkohol totiž dehydruje a pořádná porce dobrého vývaru může člověka zase postavit na nohy.Banány
Banány obsahují velké množství draslíku, které tělo zmítané kocovinou nutně potřebuje. Dvojnásob to pak platí, pokud došlo ke zvracení. Banán se nemusí jíst vcelku. Kdo má potíže v sobě cokoliv udržet, může si banán rozmačkat.Suchary
Suchary jsou typickým dietním jídlem. Nedráždí žaludek, naopak ho dokáží zaplnit. Pro lidi s kocovinou ideální. Ovšem pozor, minimálně ze začátku je potřeba jíst suchary bez jakýchkoliv doplňků typu šunka či pomazánka. Ty by naopak mohly žaludek jen zbytečně dráždit.Jogurty
I jogurt může při kocovině výrazně pomoci. Řeč je však o bílém probiotickém jogurtu, ne o ovocných alternativách, jež bývají prosté jakýchkoliv živin. Skutečný jogurt uleví žaludku a probiotika trávicí soustavě také hodně pomohou.Vajíčka
Vajíčka jsou na kocovinu rovněž ideálním pokrmem, a je jedno, jestli jsou udělána natvrdo nebo ve formě smaženice. Vajíčka totiž obsahují látku jménem cystein, která je významným pomocníkem při rozkládání acetaldehydu. Díky tomu se alkohol dostává z těla mnohem rychleji.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com