Hospoda u Pinkasů – pivní svatostánek
06.02.2021
Různých hospod, hospůdek, barů, naléváren a pivnic je u nás více než dost. Aby taky ne, když Češi patří mezi největší přeborníky v pití piva na světě. Některé hospody jsou však přeci jen zajímavější než ostatní. Jednou z nich je i hostinec u Pinkasů.
Možná právě v těchto chvílích se majitel krejčovství rozhodl předělat krejčovství na hostinec, kde bude čepovat výhradně nový druh Plzně. Vzhledem k podmanivé chuti moku nebyl důvod předpokládat, že by se pivo nesetkalo s velkým úspěchem. A přesně tak se i stalo. Hospoda měla brzy každý den narváno a bývalý krejčí Jakub Pinkas si jen pochvaloval své rozhodnutí věnovat se čepování piva.
Mezi nejzajímavější hosty však bezpochyby patřili obrozenci a vlastenci v čele s Františkem Palackým, Josefem Jungmannem či Františkem Ladislavem Riegerem.
Samozřejmě, že své místo měli v hospodě i studenti, na které byl sice hostinský naoko přísný, ale většinou jim nakonec pivo načepoval. Často je však předtím zkoušel, a to hlavně z dějepisu.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.upinkasu.cz
Bývalé krejčovství
Hostinec u Pinkasů má docela dlouhou tradici, která začíná v jednom malém krejčovství v perlově ulici ke konci poloviny devatenáctého století. V té době zde jistý Jakub Pinkas šije roucha pro řádové františkánské bratry, kteří měli svůj klášter nedaleko. Asi by to tak zůstalo i nadále, kdyby Pinkas neochutnal plzeňské pivo vytvořené novou metodou spodního kvašení. Už po pár prvních doušcích bylo jasné, že tohle je bomba.Možná právě v těchto chvílích se majitel krejčovství rozhodl předělat krejčovství na hostinec, kde bude čepovat výhradně nový druh Plzně. Vzhledem k podmanivé chuti moku nebyl důvod předpokládat, že by se pivo nesetkalo s velkým úspěchem. A přesně tak se i stalo. Hospoda měla brzy každý den narváno a bývalý krejčí Jakub Pinkas si jen pochvaloval své rozhodnutí věnovat se čepování piva.
Mezi návštěvníky byli i obrozenci
Jak již bylo naznačeno výše, hostinec měl spoustu návštěvníků, ale nebyli to pouze štamgasti bydlící nedaleko, kteří si zde pochutnávali na rezavém moku. Chutná Plzeň a příjemné prostředí hospody byly lákadlem i pro mnohé učence a profesory, kteří zde docházeli po, ale i před prací. Někteří zde dokonce trávili prakticky všechen svůj volný čas.Mezi nejzajímavější hosty však bezpochyby patřili obrozenci a vlastenci v čele s Františkem Palackým, Josefem Jungmannem či Františkem Ladislavem Riegerem.
Samozřejmě, že své místo měli v hospodě i studenti, na které byl sice hostinský naoko přísný, ale většinou jim nakonec pivo načepoval. Často je však předtím zkoušel, a to hlavně z dějepisu.
Hostinec můžete navštívit i dnes
Hostinec se nikam nepřesunul, pořád je tam co býval. Jen majitelé již nějaký ten pátek nepocházejí z rodu Pinkasů. To však nic nemění na faktu, že se tu stále čepuje skvělé pivo za dobré ceny. Pokud budete mít někdy cestu kolem a dostanete chuť, víte, kam si zajít na jedno.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.upinkasu.cz