Francouzskou kuchyni ocení každý gurmán
31.08.2020
Francouzská kuchyně nabízí chuť vytříbenou a především nenapodobitelnou. Základ tvoří suroviny regionálního původu, díky kterým se mění podle právě dostupných plodin i ročního období. Hlavní součástí jsou různé druhy masa (jehněčí, telecí, skopové, hovězí, zvěřina), samozřejmostí jsou plody moře a ryby. Mezi přílohami hrají prim zelenina (chřest, dýně, karotka či špenát). Zapomenout nesmíme ani na sýry, bylinky a proslulé francouzské pečivo (croissanty, bagety a fougasse). To vše doplňují místní velmi kvalitní vína.
V letním období převládají především ovocné a zeleninové saláty, které každého osvěží. Kromě toho se ovoce i zelenina pěstují na všech místech Francie. Koncem léta se na jídelníčku začínají, objevovat i houby, které ve Francii rostou v hojné míře.
Podzimní období je začátek lovecké sezony, která trvá až do konce února. Na jídelníčku si své místo nacházejí pokrmy připravené ze všech druhů zvěřiny. Milovníci korýšů a ústřic si přijdou na své na přelomu zimy a jara, kdy tyto oblíbené speciality vystřídají zvěřinu.
Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com
V letním období převládají především ovocné a zeleninové saláty, které každého osvěží. Kromě toho se ovoce i zelenina pěstují na všech místech Francie. Koncem léta se na jídelníčku začínají, objevovat i houby, které ve Francii rostou v hojné míře.
Podzimní období je začátek lovecké sezony, která trvá až do konce února. Na jídelníčku si své místo nacházejí pokrmy připravené ze všech druhů zvěřiny. Milovníci korýšů a ústřic si přijdou na své na přelomu zimy a jara, kdy tyto oblíbené speciality vystřídají zvěřinu.
Co rozhodně ochutnat?
Francii proslavila celá řada pokrmů. Každý z nich si nachází své příznivce. Pokud zavítáte do Francie, ochutnejte některý z nich.Francouzská cibulačka
Lahodný základ tvoří karamelizovaná cibulka doplněná o kvalitní brandy či koňak a dobrý hovězí vývar.Bouillabaisse
Nejvyhlášenější francouzská polévka, konkrétní domovinou byl přístav Marseille. Jedná se o polévku připravovanou z různých druhů korýšů, ryb a zeleniny a dochucenou bylinkami a kořením.Hovězí po burgundsku
Základ tvoří kvalitní hovězí maso, červené víno, hovězí vývar, sezónní druhy zeleniny, cibule, česnek, houby a kořenové druhy zeleniny.Ratatouille
Pro přípravu tohoto bezmasého pokrmu se používají sezónní druhy zeleniny (rajčata, papriky, cukety, lilek, cibule, česnek) a pro dochucení pak sůl, pepř a bylinky.Quiche
Jedná se o slaný druh koláče, do něhož se přidávají různé ingredience. Mezi ty nejvíce používané patří sýr a slanina.Crème brûlée
Něco pro milovníky sladkého. Tento krém má na povrchu karamelovou krustu. Základ pro jeho přípravu tvoří žloutky, vanilka, cukr a smetana.Kde ochutnat v Praze francouzskou kuchyni?
Na speciality francouzské kuchyně můžete zavítat i v Praze. Podávají se například v restauraci La Gare, která se nachází na Praze 1. Některé vybrané pokrmy nabízí také Restaurant Ungelt a to jak z francouzské, tak i středomořské kuchyně. Zavítat do ní můžete poblíž Staroměstského náměstí.Autor: Renata
Foto: www.pixabay.com