• Na prahu Prahy - magazín, akce, události, zajímavosti, místa a firmy - 1
Novinky      Gastronomie      Články

Články (2)



Zajímavé využití nejen pomerančové kůry

Články

Většina normálně smýšlejících smrtelníků pomerančovou kůru po snězení vnitřku vyhazuje, avšak kdybyste to tak dělali i v budoucnu, dost byste se ochudili. S tímto „odpadem“ se totiž dají podnikat doslova zázraky.



Zajímavosti o kešu oříšcích

Články

Kešu oříšky jsou nejen v českých domácnostech velice oblíbené. Málokdo o nich však ví něco více než jen to, že jsou dobré. Přitom se jedná o plodinu, která je v mnoha ohledech velice zajímavá.



Jídla typická pro Prahu

Články

Nejen každá země, ale i každý kraj v dané zemí má obvykle svou specifickou kuchyni. V našich zeměpisných šířkách se hodně mluví o jihomoravských frgálech, o kyselici nebo korbačících. To jsou všechno jídla z okrajových regionů, ale i ve středu republiky, v Praze, vznikaly specifické lahůdky, a nebylo jich málo.



Jak vybrat rýžovar?

Články

Rýže patří do české jídelníčku stejně neodmyslitelně jako třeba brambory. Pokud si ji dopřáváte rádi a často a chtěli byste, aby měla tu nejvyšší kvalitu, musíte kupovat nejen lepší druhy rýže, ale rovněž se zaměřit na tepelnou úpravu.



Dýňový olej a jeho využití

Články

I když bychom se měli bránit konzumaci většího množství tuků, a to platí i pro většinu běžných olejů, ne vždy to platí stoprocentně. Dobrým příkladem za všechny je například dýňový olej. Ten je nejen velmi chutný, ale zároveň také zdravý.



Jak efektivně rozmrazit maso?

Články

Rozmrazování masa se někomu může zdát jako jednoduchá záležitost a do jisté míry je to pravda. Nicméně stále se najde hodně lidí, kteří během tohoto procesu dělají celou řadu chyb, které mohou jednak maso chuťově narušit, jednak sami sebe poškodit.



Zařaďte do svého jídelníčku probiotika

Články

Pokud si chcete užívat co nejdéle plného zdraví, měli byste nejen pravidelně sportovat, ale zároveň i správně jíst. Vhodný jídelníček by neměl obsahovat příliš mnoho živočišných tuků a rovněž byste se měli vyvarovat konzumaci velkého množství cukru.



Jak správně vyčistit rychlovarnou konvici?

Články

Rychlovarné konvice jsou nedílnou součástí nejen většiny domácností, ale také kanceláří. Jedná se o relativně levnou záležitost, která šetří čas a je zároveň i docela nenáročná na spotřebu.



I grilovat lze zdravě

Články

Grilování je i v našich zeměpisných šířkách poměrně oblíbenou kratochvílí. Není se ani čemu divit, jelikož s moderními grily zvládne vytvořit chutný oběd či večeři i naprostý gastronomický laik. Ne vždy ovšem znamená chutné automaticky i zdravé.



Kapustu byste neměli ze svého jídelníčku vynechávat

Články

Kapusta nepatří zrovna mezi nejoblíbenější zeleniny pod sluncem. Mnoho lidí ji dokonce nesnáší, což je samozřejmě škoda, jelikož se jedná o úžasný dar přírody, který obsahuje celou řadu prospěšných látek. Navíc na rozdíl od módních super potravin nestojí kilo kapusty stejně jako nový Mercedes.



Chytré hrnce, které vás nezklamou

Články

Příprava mnoha jídel může být mnohdy časově náročná, případně komplikovaná. Mnoho starostí si můžete ušetřit koupí vhodného pomocníka do kuchyně. Ten může mít celou řadu podob.



Zdravější smažení v horkovzdušné fritéze

Články

Smažená jídla patří k těm nejoblíbenějším, avšak jak to tak bývá, zároveň i k nejméně zdravým. Chcete-li si vychutnávat smažené pokrmy, aniž byste se pak museli složitě vypořádávat s cholesterolem, pořiďte si vhodnou fritézu.



Jsou superpotraviny skutečně tak dobré?

Články

Takzvané superpotraviny jsou v posledních letech docela v kurzu. Sice stojí často i několikanásobně více než normální jídlo, na druhou stranu zase obsahují opravdu obrovské množství vitamínů, minerálů a další živin, které lidské tělo i mysl potřebují k normálnímu fungování. Je tomu ale skutečně tak?



Objevte nejlepší pražská kasina

Články

Praha a historické památky – to je kombinace, která je známá po celém světě. Ovšem Praha, to není jen Pražský hrad nebo Karlův most, ale pro někoho možná trochu překvapivě i kasina.



5 tipů pro grilování na plynu

Články

Pandemická situace se zlepšuje, blíží se letní období a s ním nejen dovolenková, ale též grilovací sezóna. Grilování je totiž v Česku velmi oblíbenou kratochvílí. Velké oblibě se v posledních letech těší zejména plynové grily, které kombinují výhody grilů na uhlí a na elektřinu.



Mycoprotein – revoluce v rostlinné stravě

Články

Veganství a vegetariánství hýbou světovou kulturou, v posledních letech ještě více než kdy dřív. Podle posledních dat z roku 2020 je nyní na světě přes 79 milionů veganů. Tedy lidí, kteří ve svém jídelníčku zcela vynechávají živočišné produkty, včetně vajec a mléčných výrobků.



7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

Články

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout.



Restaurace v období koronaviru

Články

Epidemie koronaviru zasáhla restaurace jako jedny z prvních, kdy některé z nich se snaží bojovat a udržet svoji existenci a jiné už tuto sílu nemají a zkrachovaly. Protože pro řadu hospodských je daná restaurace jediným zdrojem příjmů, byli nuceni inovovat a přijít s něčím opravdu neotřelým.



10 potravin bohatých na bílkoviny, mezi kterými si vyberou i vegetariáni

Články

Bílkoviny společně se sacharidy a tuky patří mezi základní stavební kameny v lidském těle. Proteiny tvoří stavební bloky orgánů, kůže, hormonů a všeho ostatního důležitého v organismu.



Sommelier – povolání, které se často stává i koníčkem

Články

Se sommeliérem se u nás velmi často setkáme v restauraci, vinném sklípku či vinárně a to v případě, že si chceme nechat doporučit nějaké dobré víno nebo víno takové, které se hodí k objednanému pokrmu.