Bylinky mohou výrazně přispět k domácí pohodě
01.11.2022
Mít doma alespoň kousek přírody se rozhodně vyplatí, a to i když bydlíte v moderním bytě. Strategicky umístěné kamínky z dovolené či kaktus v okně dokážou zpříjemnit domácí pohodu a člověk z těchto naturálních doplňků může dokonce čerpat energii.
Nicméně domácí příroda může být i daleko užitečnější, a to, když si v bytě začnete pěstovat bylinky. Často je navíc oceníte nejen při vaření.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Nicméně domácí příroda může být i daleko užitečnější, a to, když si v bytě začnete pěstovat bylinky. Často je navíc oceníte nejen při vaření.
Bazalka
Pokud máte rádi italskou kuchyni, bez bazalky se neobejdete. Ne že by sušená nebyla také dobré, ale rozhodně není nad čerstvou. Dokáže provonět celou domácnost a zároveň se dá použít jak k vaření, tak i k posílení imunity. Bazalka se totiž pyšní silnými antivirovými, respektive antioxidačními vlastnostmi.Meduňka
Kdo by neznal meduňku. Nicméně doma ji pěstuje jen málokdo. A přitom to není zase tak náročné. Jediné, co opravdu tato rostlinka vyžaduje, je velké množství vody. Je totiž dost savá. Ovšem pozor, ani s vodou se to nesmí přehánět. Musíte to hlídat. A k čemu se meduňka používá? Patříte-li mezi nespavce, může se pro vás jednat o zásadní způsob, jak se svého problému zbavit. Čaj z meduňky funguje jako dokonalém uspávadlo. Navíc skvěle reguluje cukr v krvi, což je další významné plus.Máta
Krásně voní, hezky vypadá a také dobře chutná. Běžně se dává jako dochucovadlo do studených i teplých nápojů. Hlavně mátový čaj je oslavovaný jako ideální léčivo proti nevolnostem různého typu. Hodí se jak proti zvracení, tak i chorobám horních i dolních cest dýchacích. Prospěšné jsou i sirupy, které se z máty běžně vytváří i v našich zeměpisných šířkách.Tymián
Máte-li rádi pěstitelské výzvy, začněte doma pěstovat tymián. Je potřeba zasadit ho do kvalitní živné půdy a umístit ho na jižní stranu do okna. Tymián se v lidovém lékařství využívá například při problémech s nadýmáním. Pomoci však dokáže i s kašlem, případně jinými nepříjemnými jevy, jež běžně doprovází nachlazení. V kuchyni ho pak lze použít například při pečení vepřového, případně s ním můžete ochutit těstoviny.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com