Bylinky lze snadno pěstovat i doma
22.06.2024
Čerstvé bylinky mají svou neopakovatelnou chuť i aroma. Ne vždy jsou však v obchodech k dostání a trhy obvykle nefungují každý den. Proto si stále více lidí pěstuje své oblíbené bylinky doma. Klidně se k nim můžete připojit, není to totiž žádný velký problém.
Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com
Co všechno budete potřebovat?
Pěstování bylinek není nic složitého, nicméně nevyhnete se nutnosti koupit pár nezbytností. Základem je samozřejmě květináč. Dnes jsou v kurzu hlavně plastové verze, které jsou levné a víceméně při běžném provozu nezničitelné. Na druhou stranu nejsou úplně nejlepší volbou, alespoň ne pro bylinky. Pro ty je vhodnější sáhnout po tradičním hliněných květináčích. Ty jsou sice daleko křehčí i těžší než plastové verze, na druhou stranu jsou však daleko prodyšnější, což je pro většinu bylinek podstatné. Co se velikosti týče, není dobré být troškař. Kupte raději větší nádobu, aby se vám toho do ní vešlo co nejvíce. Přeci jen je spotřeba bylinek docela velká a je dobré jich mít k dispozici dostatečné množství.Kam s květináčem?
Důležité je rovněž zvolit si místo k pěstování. V tomto případě je ideální parapet. Bylinky tak budou většinu dne v teple a na světle, což jim bude dělat dobře. Zapomínat byste neměli samozřejmě na zalévání. Každý druh bylinek potřebuje trochu odlišné množství vláhy. Proto byste si měli tyto věci nejprve pořádně nastudovat. Internet je k tomuto účelu ideální nástroj. Zalévat byste měli kropáčkem s odstátou vodou. Co se zeminy týče, nejlepší možností je koupit substrát. Ten však může být docela drahý, hlavně ve větším množství. Můžete si ale udělat doma svůj vlastní. Není to tak složité. Stačí smíchat jeden díl standardní zeminy, jeden díl kompostu a jeden díl písku.Co pěstovat?
Bylinek existuje opravdu velké množství a pokud nemáte doma velký skleník, pravděpodobně nikdy nebudete schopni vypěstovat všechny naráz. Stačit by vám měla ale i klasika v podobě pažitky či petržele. Máte-li rádi italskou kuchyni, určitě se neobejdete bez bazalky.Autor: Tomáš Bajgar
Foto: www.pixabay.com